Business Internaţional

Euro se stabilizeaza dupa o luna mai in care a pierdut 8% din valoare

31.05.2010, 23:08 17

Moneda euro s-a stabilizat ieri, insa a ramas sub presiune dupace Fitch a redus ratingul de credit al Spaniei, scrie agentia depresa Reuters.

In luna mai, scaderea euro s-ar putea ridica la 7,7% in raportcu dolarul pe fondul temerilor privitoare la posibilitateaextinderii crizei din Grecia catre alte tari din zona euro,afectand redresarea economiei mondiale.

Declinul din mai ar reprezenta a sasea scadere lunaraconsecutiva pentru moneda euro si cea mai ampla reducereprocentuala din ianuarie 2009. Euro s-a mentinut la 1,2282 unitatiin raport cu dolarul, peste un minim de patru ani de 1,2143 $ atinsluna trecuta. Moneda a scazut cu 0,8% vineri dupa ce Fitch a redusratingul de credit al Spaniei cu o treapta la AA plus, spunand caredresarea economica a tarii ar putea fi mai lenta decat aanticipat guvernul din cauza masurilor de austeritate.

Franta a recunoscut la randul sau ca i-ar putea fi dificil sa-simentina ratingul de credit in lipsa unor decizii mai dureprivitoare la buget, dupa ce Germania sugerase ca autoritatile dela Berlin ar putea recurge la majorari de taxe pentru a-si reducedeficitul.

Traderii asteapta datele privitoare la sectorul productiei dinEuropa, Marea Britanie, China si Statele Unite, date ce ar puteaoferi primele indicii privitoare la gradul in care turbulentele depe piete inregistrate in luna mai au afectat procesul de redresarea economiei mondiale. Statele Unite urmeaza, de asemenea, sapublice raportul privitor la rata ocuparii fortei de munca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO