Business Internaţional

Europa se pregateste iar de Covid: Comisia Europeană negociază un nou acord cu Moderna pentru furnizarea de vaccinuri. Ultimul contract de acest fel a expirat anul trecut în august

Europa se pregateste iar de Covid: Comisia Europeană...

Autor: Valeriu Dănilă

26.09.2023, 18:42 303

Uniunea Europeană negociază un nou acord de achiziţie pentru vaccinuri anti Covid-19 de la producătorul american Moderna, autorităţile europene fiind îngrijorate de o creştere a cazurilor, scrie Financial Times.

Acordul ar putea acoperi aprovizionarea cu vaccinuri până în 2026. Termenii contractului ar permite autorităţilor de sănătate publică să opteze pentru formula vaccinului în timpul fiecărui sezon. Producătorii de vaccinuri şi-au actualizat produsele pentru a fi eficiente împotriva noilor subvariante de Omicron, tulpina dominantă a virusului.

„În contextul în care campaniile de vaccinare urmează să înceapă în octombrie, timpul este esenţial pentru Comisia Europeană pentru a asigura aprovizionarea diversificată”, a explicat compania Moderna.

Moderna a semnat anterior acorduri cu UE în timpul pandemiei de Covid-19, dar ultimul dintre acestea a expirat anul trecut în august fără a mai fi reînnoit.

Contractul ar veni într-un moment în care Pfizer deţine aproape un monopol în aprovizionarea de vaccinuri în spaţiul comunitar. În mai, Comisia Europeană şi Pfizer au convenit reducerea numărului de vaccinuri furnizate, punând capăt tensiunilor dintre statele membre care plătesc în exces pentru vaccinuri care riscau să nu fie folosite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO