Business Internaţional

Europa sta pe un munte de datorii

Europa sta pe un munte de datorii
22.02.2010, 23:06 49

Grecia, Spania si alte state din zona euro au pierdut, odata cuintrarea in uniunea monetara posibilitatea de a-si devalorizamoneda nationala, unul dintre cele mai importante instrumente princare si-ar fi putut reduce din muntii de datorii sub care se zbat.In aceasta situatie, aceste tari intampina in prezent dificultatiin incercarea de a-si plati datoriile tot mai mari, ce leimpovareaza, scrie The Wall Street Journal.

Cele mai expuse state din Europa sunt Grecia - a carei datorieeste estimata de Comisia Europeana la aproape 120% din PIB in acestan -, Irlanda si Portugalia.

In Spania, in momentul in care a debutat criza raportuldatorie-PIB era de sub 40%. Pentru 2010 situatia este de asteptatsa se inrautateasca, iar datoria sa urce la 66% din PIB, iar in2011 raportul urmeaza sa fie de 74%.

Aceste state nu sunt insa exemple unicat. Unele dintre cele maimari economii ale lumii, printre care Statele Unite, Marea Britaniesi Japonia, au un nivel al datoriei de peste 90% din PIB sau seapropie vertiginos de acest prag, fapt ce sugereaza ca aceastaproblema ar putea deveni globala.

In conditiile in care presiunea ce vine dinspre pietelefinanciare creste continuu, investitorii ar putea sa nu doreasca sacumpere obligatiuni emise de tarile din zona euro decat dacaprimesc in schimb prime mai mari, care ar impovara si mai multstatele.

Posibilitatea ca problemele economice sa persiste in acestestate, situatie care ar afecta economia europeana in ansamblul sau,exista si va continua sa existe multi ani, potrivit avertismentelorunor economisti, chiar daca oficialii europeni incearca sasolutioneze nevoia imediata de finantare a Greciei.

Acest lucru este cauzat de faptul ca dobanzile importante pecare statele trebuie sa le plateasca pentru datoriile contractatevor reduce cheltuielile in alte sectoare care ar putea ajutaeconomiile lor sa creasca.

In ceea ce priveste ponderea cheltuielilor cu dobanzile inveniturile bugetare, Grecia sta cel mai prost comparativ cucelelalte state-problema din Europa. Astfel, 15,1 %din veniturilebugetare vor merge in 2010 catre plata dobanzilor, in crestere fatade 10,3% in 2006, conform Moody's Investors Service.

In Portugalia indicatorul ajunge la 7,1%, iar in Spania la7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO