Business Internaţional

Europenii au buzunarele goale de Craciun

25.11.2005, 21:21 22

In timpul sarbatorilor de Craciun din acest an, europenii vor fi nevoiti sa foloseasca decoratiunile din anii trecuti si va trebui sa stranga cureaua, indica un studiu realizat recent de compania de consultanta Deloitte, citat de EUObserver.

Conform studiului, sumele cheltuite pe cadouri si decoratiuni sunt asteptate sa scada cu 3% in medie.

Studiul a fost realizat in randul a 6.800 de consumatori din noua tari membre ale Uniunii Europene, Germania inregistrand cel mai semnificativ declin, de 9%, urmata fiind de Portugalia si Italia, ambele cu un declin de 6%.

Cheltuielile consumatorilor europeni vor fi mai mici ca rezultat al cresterii preturilor la petrol, instabilitatii politice si temerilor legate de somaj, se arata in studiu.

Numai consumatorii din Irlanda, Spania si Marea Britanie intentioneaza sa-si foloseasca din plin cardurile de credit de Craciun, cheltuielile fiind estimate a creste cu 9, 6 si 1% respectiv.

"Cheltuielile au crescut an de an pana in 2003, insa de atunci a aparut o schimbare care pare sa se transforme intr-un adevarat trend", a declarat Gilles Goldenberg, partener in cadrul Deloitte.

Analistii Deloitte spun ca diferentele dintre planurile de Craciun ale popoarelor europene reflecta modele economice divergente. Cormac Hughes, partener in cadrul Deloitte, arata ca irlandezii se bucura de o siguranta foarte ridicata a locurilor de munca si sunt optimisti cu privire la situatia financiara personala.

Pe continent, in schimb, buzunarele multor consumatori au fost golite de nivelul ridicat al preturilor la petrol, teama de somaj fiind in acelasi timp foarte mare. Goldenberg arata ca europenii se asteapta la un declin al veniturilor in contextul unor insuficiente majorari salariale.

In Franta, cheltuielile pe bunuri generale au scazut cu 0,6% in octombrie, fata de declinul de 0,3% inregistrat in luna anterioara, in ciuda cresterii robuste inregistrate in decurs de trei luni pana in septembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO