Business Internaţional

Evacuările silite din locuinţe, secretul murdar al revenirii economiei irlandeze

Evacuările silite din locuinţe, secretul murdar al...

Autor: Bogdan Cojocaru

21.08.2015, 00:04 2212
În marea de veşti rele despre noile turbulenţe prin care trece economia mondială, succesul eforturilor Irlandei de a-şi reveni din ultima criză pare o rază de speranţă, mai ales că au la bază blamata austeritate din zona euro. Însă revenirea are un „secret murdar“: evacuările silite din locuinţe, scrie Deutsche Welle. Iar situaţia ar putea deveni mult mai gravă.

„Tocmai plecasem de acasă cu maşina şi pe drum trece din faţă pe lângă noi un convoi din opt maşini – dube, jeep-uri şi maşini de poliţie. Ştiam că vin după noi, aşa că m-am întors“, povesteşte Andrew Bradshaw.

Convoiul avea sarcina de a-l evacua silit pe Bradshaw din locuinţa sa din Mullingar, un oraş nu prea mare, situat la o oră de condus de Dublin. Irlandezul, în vârstă de 40 de ani, nu şi-a mai putut plăti ipoteca începând cu 2012, dar a continuat să ocupe locuinţa, părăsind-o doar ocazional. 

„Într-un final, doi ofiţeri de ordine m-au luat şi m-au târât afară. În faţa mea ei au început să baricadeze intrarea în casă“, descrie scena Bradshaw. Aceasta este o poveste clasică a Irlandei de azi. Zilnic au loc evacuări silite. Listele judecătoriilor locale sunt pline cu procese în astfel de cazuri. În unele oraşe se judecă şi câte 40-50 de procese de evacuare silită pe zi. Furia celor care militează contra evacuărilor a izbucnit cu puteri proaspete recent după ce s-a aflat că banca irlandeză Permanent TSB a calculat incorect dobânzile ipotecilor în vremurile cele mai cumplite ale crizei financiare globale. Greşeala a făcut ca aproximativ 1.300 de clienţi să plătească prea mult pentru ipotecile lor. Unele familii şi-au pierdut astfel locuinţele.

Circa 27.000 de locuinţe au trecut înapoi în posesia băncilor începând cu 2008, când Irlanda a devenit victima crizei. Ritmul evacuărilor a crescut din nou în primul trimestru al acestui an.

Între timp, la Bruxelles, Irlanda este lăudată ca fiind una din poveştile de succes ale tratamentului european cu austeritate. În octombrie anul trecut, ministrul german de finanţe Wolfgang Schäuble a lăudat public ţara, spunând că este „invidios“ pe succesul său.

Revenirea economiei a fost etichetată de presă cu numele de „Phoenixul Celtic“. Înainte de criză, Irlanda era „Tigrul celtic“. Revenirea nu a reuşit însă să rezolve problemele pe termen lung cauzate de bula imobiliară care s-a umflat înainte de criză. Ani mulţi irlandezii au cumpărat prin credit ipotecar proprietăţi supraevaluate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO