Business Internaţional

Exclusiv online: Obama a intrat in lupta impotriva bancherilor fortat de infrangerea usturatoare de pe scena politica

27.01.2010, 00:00 13

La numai un an dupa ce a devenit presedinte al Statelor Unite,Barack Obama isi regandeste strategiile prin care poate castiga dinnou increderea americanilor inainte de alegerile legislative dinnoiembrie, dupa ce saptamana trecuta democratii au pierdut infavoarea republicanilor locul de senator ramas liber dupa moartealui Edward Kennedy.

Pentru a-si recastiga popularitatea, Obama a decis "sa iasa larampa" mai des pentru a demonstra ca el este cel care se afla lacomanda tarii, si nu Nancy Pelosi, presedintele CamereiReprezentantilor, sau Harry Reid, liderul majoritatii dinSenat.

"Oamenii spun ca trebuie sa auzim ce se va intampla mai departede la insusi Obama. Ce vrea sa faca el in legatura cu situatia incare ne aflam? Cei care ne-au adus raspunsuri la astfel deintrebari pana acum au fost Pelosi si Reid", spune Paul Light,reprezentant al Centrului pentru studii ale Congresului din cadrulUniversitatii din New York.

Presedintele american a declarat saptamana trecuta razboibancilor care si-au asumat riscuri prea mari si s-a angajat saimpuna noi reglementari care sa echilibreze sistemul bancar,considerat responsabil pentru declansarea crizei.

Tot saptamana trecuta, Obama a declarat in cadrul unei vizite lao uzina din orasul Elyria, statul Ohio: "Vreau sa merg mai departealaturi de voi (poporul american - n.red.). Sper ca si voi veti fialaturi de mine".

"In mod cert incearca sa se repozitioneze pentru a castigapopularitate. Nu stiu daca tacticile lui vor functiona sau nu",apreciaza Light.

"It's morning in America", adaptat pentru2010

In perioade in care nu se bucura de increderea unanima acetatenilor americani, un presedinte trebuie sa scoata in fata inspecial subiectele generale, de maxima importanta pentru tara,evitand sa se piarda in detalii legislative. Ronald Reagan aprocedat astfel, prin intermediul campaniei publicitare "It'smorning in America" din 1984, la fel si Bill Clinton in 1992 princampania prezidentiala "It's economy, stupid". Obama a reusit sa-siimite predecesorii in 2008, cu mesajele sale privind speranta sischimbarea.

Actualul presedinte al Statelor Unite a pierdut insa dincredibilitate dupa ce a permis Congresului sa-si asumeresponsabilitati substantiale in reformarea sistemului de sanatatesi in aprobarea unui plan privind cheltuielile guvernamentale infebruarie anul trecut.

Sistemul de sanatate si cheltuielile bugetare -prioritatile lui Obama

Obama are insa sanse mari sa isi reafirme pozitia de lider.Astazi, el va sustine discursul anual "State of The Union" (StareaNatiunii) in fata camerelor reunite ale Congresului, in cadrulcaruia este asteptat sa transmita un mesaj de reorganizareeconomica si de reducere a somajului.

In speranta ca va reusi sa demonstreze ca-si respecta una dintrepromisiunile cheie ale campaniei prezidentiale din 2008, privindreformarea sistemului de sanatate, Obama va arata ca aceste sector,care "inghite" o sesime din Produsul Intern Brut al Statelor Unite,poate crea noi locuri de munca. El va pleda si pentru inghetareacheltuielilor publice pentru trei ani, masura menita sa reducadeficitul bugetar al Statelor Unite.

Industriile de energie alternativa, un subiectfierbinte

Totodata, legislatia care trateaza schimbarile climatice arputea fi scoasa in fata de Obama drept o alta modalitate prin carese pot genera locuri de munca, in special prin incurajareaindustriilor de energie alternativa. Deocamdata, pledoaria luiObama privind acest subiect nu a avut un ecou pozitiv in Senatulamerican.

"Au batut pasul pe loc in cazul acestei initiativei,incurcandu-se in prea multe detalii, in loc sa promoveze aceastapropunere ca fiind rentabila pe termen lung din perspectiva creariide noi joburi si a sprijinirii economiei", este de parere RonBonjean, consiler al unui fost membru republican al CamereiReprezentantilor din Congresul american. Pentru a-si recladiimaginea, Obama trebuie sa "dea unda verde ideilor venite dinpartea republicanilor si sa le permita sa fie realizate", potrivitlui Bonjean.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO