Business Internaţional

Expertii propun solutii extreme pentru stoparea dezastrului petrolier din Golful Mexic: detonarea unei bombe atomice

Expertii propun solutii extreme pentru stoparea dezastrului petrolier din Golful Mexic: detonarea unei bombe atomice
03.06.2010, 16:37 37

Cea mai mare catastrofa ecologica din Golful Mexic, provocata inurma prabusirii unei platforme petroliere a grupului BP in lunaaprilie, ar putea fi stopata prin detonarea unei bombe atomice,considera experti in energie, citati joi de New York Times, insa autoritatile exclud aceasta varianta.

Cotidianul american il citeaza pe Matt Simmons, expert inenergie si bancher in Houston, care spune ca s-ar putea opta pentruo solutie similara celei folosite de Uniunea Sovietica in urma cucateva decenii.

"Probabil singurul lucru pe care il putem face este sa cream unsistem armat si sa il plasam la o adancime de aproximativ cincimetri, in speranta ca scurgerea de petrol va fi oprita", spuneSimmons.

Cu zeci de ani in urma, Uniunea Sovietica ar fi folosit bombenucleare pentru a sigila puturi de gaz sparte, prin introducerea debombe la o mare adancime sub pamant. In urma detonarii, acestea arfi topit roca din jurul putului, stopand astfel scurgerile degaze.

Autoritatile americane s-au vazut nevoite sa ia pozitie fata deaceasta solutie, catalogand-o drept "o nebunie".

Stephanie Mueller, purtator de cuvant al Departamentului pentruEnergie, a declarat ca nici secretarul pentru Energie, Steven Chu,si nimeni din cadrul administratiei nu iau in considerareposibilitatea detonarii unei bombe nucleare in Golful Mexic.

Potrivit estimarilor administratiei Barack Obama, intre 72 demilioane si 113 milioane de litri de petrol s-au scurs in GolfulMexic dupa explozia si scufundarea platformei Deepwater Horizon pe20 aprilie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO