Business Internaţional

Falimentul abia se mai vede in oglinzile retrovizoare ale gigantilor auto din Detroit

02.05.2010, 23:10 29

La aproape un an dupa ce industria auto americana a fost lovitade falimente, producatorii auto din Detroit s-au repus pe picioare,mai rapid decat s-au asteptat oficialii guvernamentali sianalistii, scrie Bloomberg.

GM a returnat si ultimii 4,7 miliarde $ din imprumuturileprimite de la guvern, Chrysler Group a inregistrat un profitoperational de 143 de milioane de dolari in primul trimestru, iaractiunile Ford Motor, singurul producator care a evitat intrarea infaliment, au atins cel mai ridicat nivel din ianuarie 2005.

"Situatia tuturor celor trei producatori s-a imbunatatit foartemult si nu este drept sa spunem ca totul se datoreazafalimentului", a declarat Brian Johnson, analist in cadrul BarclaysCapital. "In perioada disperata din 2008, acestia au inceput saopereze reduceri de productie si imbunatatiri ale liniilor deproduse. Si-au restrans semnificativ si stimulentele".

Falimentele au curatat rapid GM si Chrysler de obligatii.Chrysler a depus cerere de protectie pe 30 aprilie si a iesit dinfaliment pe 10 iunie, in timp ce GM a iesit din faliment pe 10iulie, la 39 de zile dupa ce a intrat.

Acum, strategia producatorilor implica reducerea costurilor si oregandire a liniei de produse in scopul reducerii consumului decombustibil si cresterii calitatii.

GM si Chrysler, ambii afectati de ani de pierderi, au intrat infaliment in conditiile in care piata auto americana a atins cel maiscazut nivel din 1982.

Statele Unite au sprijinit GM, cel mai mare producator intern,cu 50 miliarde $. Numarul trei, Chrysler, a primit 12,5 miliarde dedolari si a predat controlul unei participatii de 20% companieiFiat.

Pana acum, rezultatele inregistrate de GM si Chrysler intaresc"perspectiva unui exit mai rapid decat se anticipa de sub influentaguvernului si o returnare a majoritatii investitiilor venite dinpartea contribuabililor", declara Lawrence Summers, director alConsiliului National Economic al presedintelui Barack Obama.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO