Business Internaţional

Falimentul Greciei ar aduce sfârşitul zonei euro

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

16.09.2010, 23:05 15

Ministrul de finanţe al Greciei a respinscu fermitate ideea că autorităţile de la Atena vor fi obligatesă-şi restructureze datoriile, spunând că un faliment naţional alţării sale ar însemna sfârşitul zonei euro, potrivit FinancialTimes.

Aflat într-o vizită de două zile în Londra, Paris şi Frankfurtpentru a-i convinge pe investitori că Grecia a înregistrat progreseîn lupta împotriva crizei economice, George Papaconstantinou adeclarat că intrarea Greciei în incapacitate de plată ar determinavânzări masive pe alte pieţe de obligaţiuni de la periferia zoneieuro, precum cele ale Portugaliei şi Irlandei.

"Oamenii nu realizează costurile pe care o restructurare le-arimplica atât pentru Grecia, cât şi pentru zona euro. Dacă Greciaintră în default, de ce s-ar mai investi în alte economiiperiferice? Unitatea zonei euro ar fi afectată", a declaratPapaconstantinou.

Mesajul adresat de ministru investitorilor a fost întărit deoficialii FMI, UE şi ai Băncii Centrale Europene. Un oficial al FMIa declarat că "nimeni nu ar avea de câştigat de pe urma unuidefault al Greciei".

Totuşi, alţi oficiali au avertizat că Grecia trebuie să depunăîn continuare eforturi pentru a convinge pieţele că nu va finevoită să-şi restructureze obligaţiunile.

Marco Annunziata, economist-şef în cadrul UniCredit, a declarat:"Mulţi investitori nu sunt convinşi că Grecia va fi capabilă săevite defaultul. Atena va trebui să taie costurile şi mulţiconsideră că singura modalitate de a face acest lucru este prinrestructurarea împrumuturilor".

Acest lucru ar însemna pierderi importante pentru deţinătorii deobligaţiuni, printre care se numără bănci franceze şi germane, câtşi BCE, care conform estimărilor deţine obligaţiuni greceşti învaloare de până la 40 de miliarde de euro ca parte a programului deachiziţionare de datorii guvernamentale.

Papaconstantinou a declarat că "avem o fereastră de doi anipentru a pune lucrurile la punct".

Şansele Greciei de a-şi reface credibilitatea în faţainvestitorilor depind de capacitatea acesteia de a realizareducerile de deficit bugetar convenite cu FMI şi UE pentru acestan şi anul viitor.

De asemenea, ţara trebuie să vină cu date economice credibiledupă ani în care a raportat cifre false.

În acest sens, Elstat, biroul de statistică elen, a devenit oagenţie independentă care este acum condusă de un fost oficial alFondului Monetar Internaţional. Auditori ai celor mai importantefirme internaţionale fac verificări în spitalele de stat pentru areduce cheltuielile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO