Business Internaţional

Fantoma "Black Monday" bantuie din nou pietele bursiere

22.10.2007, 19:56 15

Actiunile europene au inregistrat prima saptamana de declin dupa cinci saptamani de crestere dupa ce Ericsson si Royal Philips Electronics au raportat castiguri sub asteptarile analistilor, accentuand temerile privitoare la o incetinire a cresterii profiturilor in regiune, scrie Bloomberg.
Scaderea pietei a survenit in contextul celei de-a 20-a aniversari a Lunii Negre (Black Monday), ziua in care indicele Dow Jones a consemnat cea mai dramatica scadere, de aproximativ 23%.
Actiunile Ericsson au atins cel mai scazut nivel din ultimii trei ani, iar cele ale Philips au inregistrat cel mai pronuntat declin saptamanal din septembrie 2003 incoace. Barclays si Deutsche Bank au inregistrat cele mai semnificative scaderi din randul bancilor, dupa ce Bank of America si Wachovia din Statele Unite au anuntat profituri in scadere pe fondul pierderilor legate de creditele ipotecare.
"Castigurile ne vor surprinde in mod neplacut. Multi au devenit prea optimisti gandindu-se ca ce a fost mai rau a trecut", a declarat Jonathan Monk, manager de fond in cadrul Aerion Fund Management din Londra.
Indicele Dow Jones Stoxx 600 a pierdut saptamana trecuta 2,5%, pana la 380,88 puncte, marcand sfarsitul celei mai lungi perioade de cresteri saptamanale de dupa octombrie 2006. Indicele avansase cu 11% de la minimul de cinci luni atins pe 16 august pe fondul speculatiilor conform carora criza sectorului american al creditelor subprime si declinul pietei rezidentiale americane nu vor afecta in mod dramatic cresterea profiturilor si activitatea de preluari.
Estimarile privitoare la cresterea medie a castigurilor companiilor incluse in indicele Stoxx 600 din acest an s-au redus la 9,56% de la 10,68% cu sase saptamani in urma, conform datelor Bloomberg.
Saptamana trecuta pretul petrolului a depasit nivelul de 90 de dolari pe baril pe bursa newyorkeza pentru prima data, dolarul fiind tranzactionat in apropiere de un minim record in raport cu moneda euro - 1,43 dolar/euro.
Indicii nationali s-au aflat in scadere pe toate cele 18 piete vest-europene, cu exceptia Spaniei. Indicele britanic FTSE 100 a pierdut 3%, in timp ce cel german DAX a scazut cu 2%. Indicele francez CAC 40 a inregistrat o scadere de 1,8 procente. Indicele european Stoxx 50 a pierdut 2,9%, iar Euro Stoxx 50 a scazut cu 1,5%.
Actiunile Ericsson au scazut cu 29% dupa ce CEO-ul companiei, Henric Svanberg, a declarat ca veniturile pe trimestrul patru ar putea scadea. Svanberg, care le spunea investitorilor pe 11 septembrie ca rata de crestere in cadrul industriei este "solida", s-a declarat de aceasta data "ingrijorat si dezamagit".
Philips a asistat la o scadere cu 8,8% a valorii actiunilor sale, dupa profitul mai mic inregistrat pe trimestrul trei si dupa reducerea estimarilor privitoare la vanzarile diviziei medicale a companiei.
Un indice care monitorizeaza evolutia actiunilor din sectorul bancar a scazut cu 4 procente, cea mai drastica scadere saptamanala din trei luni. Actiunile Barclays, a treia mare banca britanica, au pierdut 9%. Deutsche Bank, cea mai mare banca germana, a inregistrat o scadere de 4,5%. Northern Rock, creditorul ipotecar britanic, s-a confruntat cu o scadere de 32%, cea mai pronuntata din cadrul indicelui Stoxx 600.
"Agitatia de pe piata s-a calmat partial fata de august, dar nu in intregime, iar acest lucru este indicat de castigurile raportate de bancile americane", a declarat Mario Spreafico, director de investitii in cadrul Citigroup Global Markets din Milano. "Este greu de anticipat in intregime impactul crizei pietelor de credit asupra economiei in urmatoarele luni."
Bank of America, a doua mare banca americana, a raportat o scadere de 32% a profitului operational pe trimestrul trei, peste estimarile analistilor. O zi mai tarziu, Wachovia a raportat primul declin al castigurilor din sase ani in urma unei operatiuni in valoare record de 1,3 mld. dolari de reducere de valoare contabila legata de credite neperformante si titluri bazate pe ipoteci.
Dow Jones, indicele principal al pietei americane de actiuni, a inregistrat o scadere de peste 360 de puncte la sfarsitul saptamanii trecute pe fondul temerilor privitoare la starea economiei Statelor Unite, scrie BBC News.
Indicele a pierdut 366,94 puncte, sau 2,64%, pana la 13.522,02 de puncte la inchiderea sedintei de vineri. Scaderea a survenit in urma unui avertisment al firmei de echipamente Catterpillar privitor la impactul negativ al declinului pietei rezidentiale asupra economiei ca intreg si la reducerea estimarii sale legate de profit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO