Business Internaţional

Fără teme pentru acasă: Polonia anunţă primii paşi pe calea unei „reforme majore“ în domeniul educaţiei

Fără teme pentru acasă: Polonia anunţă primii paşi...

Autor: Catalina Apostoiu

22.01.2024, 23:10 307

Temele obligatorii, notate, vor fi eli­minate din şcolile primare din Polonia începând cu luna aprilie, a anunţat ministrul polonez al educa­ţiei Barbara Nowacka, îndeplinind o pro­misiune electorală făcută de partidul său, potrivit Notes from Poland. A­ceas­ta speră ca pe viitor nici elevii din gimnaziu să nu mai primească teme.

Nowacka, care a preluat poziţia de ministru al educaţiei luna trecută ca parte a noului guvern condus de Donald Tusk, a reiterat de asemenea angajamentele anterioare de restrân­gere a programei şcolare şi de punere a unui accent sporit pe „gândirea criti­că, şi nu pe învăţarea pe de rost“, cât şi de reducere a numărului de ore de re­ligie şi majorare a salariilor dascălilor.

În cadrul unui interviu recent, Nowacka, membră a Coaliţiei Civice, a confirmat că planurile respective merg mai departe. Aceasta a remar­cat faptul că în prezent elevii de şcoală primară „au prea multe lucruri de învăţat, de memorat, şi acasă, în detrimentul timpului liber, activită­ţilor extracuriculare şi întâlnirilor cu prietenii“.

Ministrul a remarcat de aseme­nea că se aşteaptă de asemenea de la părinţi să-şi ajute copiii cu proiecte ample care trebuie finalizate de pe o zi pe alta. Ideile acesteia au fost însă criti­cate de fostul ministru al educa­ţiei Anna Zalewska, din cadrul PiS. Eli­minarea temelor pentru acasă ar reduce libertatea dascălilor de a-şi a­le­ge metodele şi ar face ca elevii să nu fie pregătiţi pentru realităţile pieţei muncii, a subliniat Zalewska.

Actualul ministru al educaţiei a anunţat de asemenea că va fi redusă povara suportată de elevi şi dascăli, inclusiv prin restrângerea programei. „20% din ceea ce elevii sunt forţaţi să înveţe vor fi eliminate de la 1 septem­brie pentru că majoritatea acestor cunoştinţe sunt redundante şi inu­tile“, a declarat Nowacka.

Iniţial, această măsură se va aplica în cazul orelor de poloneză, istorie, studii sociale şi ştiinţe natura­le, însă ministrul a dat asigurări că aceasta nu înseamnă o reducere a numărului de ore.

Nowacka a mai anunţat că dască­lii vor primi majorările de 30-33% pro­mise. Aceasta a pus întârzierile pe seama deciziilor preşedintelui Andrzej Duda şi a declarat că odată introduse, majorările vor fi aplicate retroactiv, din ianuarie. Potrivit datelor Comisiei Euro­pene pe 2022, dascălii polonezi se numără printre cei mai slab plătiţi din UE.

Întrebată dacă manualele vor fi schimbate din nou, Nowacka a spus că ar fi o povară financiară prea mare pentru stat şi părinţi.

Ea a recunoscut, de asemenea, că lista de lecturi ar trebui actualizată, scrie Wiadomosci.

Aceasta a subliniat de asemenea că este necesară o reformă mai profundă, care trebuie pregătită şi mai apoi testată. În opinia sa, implementarea unei reforme cuprinzătoare, majore, va fi posibilă abia în 2026-2027.

Conform gazetaprawna.pl, ministerul a anunţat şi numirea unui avocat pentru drepturile elevului. Michal Lyszczarz, expert în domeniul dreptului educaţiei, susţine că instituirea unui ombudsman cu atribuţii statutare specifice este foarte necesat, deoarece în prezent nu există o entitate care să pledeze strict de partea elevilor.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO