Business Internaţional

Fed va mentine scump creditul in dolari

17.11.2006, 17:15 23

Oficialii bancii centrale a SUA (Fed) sunt gata sa mentina ratele dobanzilor la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, pentru a limita cresterea inflatiei, scrie Bloomberg.
Raportul guvernamental asupra preturilor de consum va oferi o imagine mai buna despre cum doresc autoritatile americane sa incetineasca cresterea pentru a diminua presiunea inflationista.
Departamentul Muncii ar putea spune ca preturile, in afara de cele pentru alimente si energie, au crescut cu 0,2% in octombrie fata de luna trecuta, la fel ca si in septembrie.
La sedinta Fed din octombrie, decizia asupra inflatiei a fost unanima printre membrii FOMC (Federal Open Market Committee). "Ei doresc sa afiseze o opinie unica in ceea ce priveste evolutia inflatiei", a spus Brian Sack, economist la Macroeconomic Advisers din Washington. "Mesajul pe care l-am primit de la Fed este ca nu vor lasa inflatia sa ramana la un nivel ridicat."
Economistii se asteapta ca inflatia sa scada in 2007 si 2008 datorita tendintei de scadere a preturilor energiei.
Preturile bunurilor de consum (IPC) au crescut cu 2,4% in termeni anuali in septembrie, dupa cum spune raportul federal. IPC exclude preturile energiei si alimentelor. Cresterea indicelui preturilor bunurilor de consum a fost la sau peste nivelul de "confort" impus de Ben Bernanke, presedintele Fed, fiind cuprins intre 1% si 2%, incepand din aprilie 2004.
Cresterea economica a fost de numai 1,6% in al treilea trimestru, cea mai mica rata din primul trimestru din 2003 si pana acum. Constructia de imobile rezidentiale a scazut pana la o rata anuala de 17,4%, cea mai mare scadere din 1991 si pana acum.
"A fost un pic ciudat cand au spus ca sunt mai putin interesati de riscurile implicate de cresterea economica", a spus Edward McKelvey, economist senior la Goldman Sachs din New York. Goldman prevede ca guvernul va reduce ratele la 4% pana la sfarsitul anului viitor.
Dobanzile contractelor la termen arata ca jucatorii se asteapta ca Fed sa scada costurile imprumuturilor. Contractele la termen indica o sansa de 75% de scadere a ratelor pana in iunie 2007, a spus Steven Blitz, director economic al Dutch Book Parteners.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO