Business Internaţional

Fitch a retrogradat ratingurile băncilor Laiki şi Bank of Cyprus în categoria default

Fitch a retrogradat ratingurile băncilor Laiki şi Bank...

Autor: Anca Dumitrescu

26.03.2013, 16:49 341

Ratingurile Laiki (Cyprus Popular Bank) pentru datoriile pe termen lung şi scurt au fost aduse la nivelul default (D), iar cele ale Bank of Cyprus la default restricţionat (RD), de la nivelul B, în urma pierderilor impuse deponenţilor şi creditorilor, potrivit unui comunicat al Fitch.

Calificativul Bank of Cyprus a fost adus la nivelul default restricţionat întrucât banca va continua să funcţioneze, în timp ce Laiki va fi desfiinţată, a explicat agenţia de evaluare financiară.

Potrivit acordului de salvare financiară a Ciprului, Laiki, a doua mare bancă din ţară, va fi divizată într-o "bancă bună" şi una "rea". În banca bună vor fi incluse depozitele garantate, de până la 100.000 de euro, care vor fi apoi transferate la Bank of Cyprus. Banca rea va include activele neperformante şi depozitele negarantate, de peste 100.000 de euro.

"Agenţia anticipează că vor fi impuse pierderi considerabile, din cauza activelor neperformante ale Laiki", a avertizat Fitch.

Ratingul default restricţionat al Bank of Cyprus arată că banca a înregistrat un default al unor obligaţiuni, unui împrumut sau alte obligaţii materiale, dar nu intră în lichidare şi nu încetează operaţiunile, cum este cazul Laiki.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO