Business Internaţional

FMI: Băncile din Spania, Italia şi Portugalia ar putea pierde 250 mld. euro din creditele corporate

FMI: Băncile din Spania, Italia şi Portugalia ar putea...

Autor: Marius Oncu

09.10.2013, 19:25 116

Aproximativ 20% din soldul total al creditelor corporate riscă să intre în default în cele trei ţări, pentru care Fondul prognozează în acest an recesiune economică, potrivit raportului semestrial al FMI referitor la stabilitatea financiară mondială.

Astfel, băncile din Spania s-ar confrunta cu pierderi 104 miliarde de dolari, sumă acoperită de priovizioanele existente. Pentru Italia, pierderile s-ar ridica la 125 miliarde de euro, cu 53 miliarde de euro peste nivelul provizionat, în timp ce în cazul Portugaliei instituţiile de credit ar avea pierderi de 20 de miliarde de euro, cu 8 miliarde de euro neacoperite de provizioane.

Sectoarele bancare din cele două ţări vor putea însă suporta costurile din profiturile operaţionale, fără să fie nevoite să folosească rezervele de capital, estimează FMI.

"Unele bănci din economiile cu probleme ar putea fi nevoite să crească în continuare provizioanele pentru a face faţă posibilei deteriorări a calităţii activelor deţinute, ceea ce ar putea utiliza o mare parte din profiturile băncilor", se arată în raport.

Fondul a folosit concluziile raportului pentru a cere Băncii Centrale Europene să fie atentă la creditele corporate în testele de stres programate pentru băncile care vor intra de anul următor sub supravegherea unei autorităţi la nivelul zonei euro.

Presiunea asupra Europei s-a redus în ultima peroadă, dar este "vitală" curăţarea portofoliilor de active ale băncilor şi oprirea unui cerc vicios prin care băncile slabe şi companiile îşi înrăutăţesc reciproc situaţia.

Pentru estimarea pierderilor, Fondul a folosit date despre aproximativ 2 milioane de companii nefinanciare din cele trei ţări analizate şi a presupus că autorităţile nu vor progresa în privinţa măsurilor asumate în privinţa sectorului bancar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO