Business Internaţional

FMI concediaza 500 de oameni pentru ca nu mai are cui sa dea credite

01.05.2008, 20:21 15

Fondul Monetar International a anuntat ca va oferi salarii compensatorii pentru circa 500 dintre angajatii dispusi sa renunte voluntar la functia detinuta, in incercarea de a-si restructura operatiunile depasite de schimbarile rapide ale economiei globale, scrie Washington Post.
Cea mai mare parte a functionarilor vizati de aceasta masura activeaza in cadrul sediului central de la Washington, in timp ce, dintre locurile ramase vacante, doar o mica parte (putin peste 100) vor fi reocupate in viitor.
Reducerea locurilor de munca face parte dintr-un plan mai larg, care prevede reducerea cheltuielilor si restructurarea activitatii institutiei. Si asta in conditiile in care schimbarile rapide care au loc in cadrul economiei globale au facut ca multe dintre tarile cu economii emergente sa nu mai aiba nevoie de creditele oferite de FMI. Ca urmare a acestei situatii rezervele de lichiditate ale fondului - provenite in mare parte din dobanzile percepute pentru creditele acordate - s-au diminuat drastic.
"O asemenea masura ne va da capacitatea de a restructura institutia fara a produce incertitudini in ceea ce priveste viitorul angajatilor si fara a afecta serviciile acordate statelor membre", a declarat Dominique Strauss-Kahn, directorul general al FMI. "Iar astfel vom putea accelera ritmul acestui proces", a adaugat el.
Oficialii fondului estimeaza ca, in absenta unei asemenea masuri, bugetul institutiei va inregistra o scadere de 400 mil. dolari pana in 2010. Iar pentru a preintampina aceasta situatie FMI cauta sa-si reduca cheltuielile cu 100 mil. dolari, inclusiv prin intermediul consolidarii operatiunilor birourilor regionale. De asemenea, organizatia incearca sa-si suplimenteze veniturile prin intermediul vanzarii unei parti din rezerva de aur.
Reprezentantii organizatiei spun ca masura concedierilor voluntare a fost discutata initial in martie anul acesta, cand fondul intentiona sa renunte la 380 de locuri de munca.
In schimb, peste 590 de functionari s-au aratat dispusi sa renunte la locul de munca, ceea ce a condus la o revizuire a planului.
Restructurarea institutiei va avea loc pe toate palierele, inclusiv pe cel al managementului de top, in conditiile in care sase directori de departamente au cerut sa fie inclusi in acest program. Printre acestia se numara David Burton, directorul general pentru Asia, si Mark Allen, directorul pentru politicile de dezvoltare.
Numarul mare de voluntari va permite, de asemenea, executivilor organizatiei sa se concentreze asupra intaririi operatiunilor birourilor regionale, sporind numarul angajatilor din interiorul acestora.
Foarte mult timp, FMI s-a concentrat asupra rolului sau de creditor al statelor in curs de dezvoltare.
In ultimul timp insa, rolul sau s-a apropiat din ce in ce mai mult de acela al unei firme de consultanta decat de al unei banci.
In acelasi timp, organizatia intentioneaza sa se axeze din ce in ce mai puternic asupra unor segmente precum zona de interactiune dintre guvernele locale si pietele financiare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO