Business Internaţional

FMI nu mai crede în salvarea Greciei - presa germană

FMI nu mai crede în salvarea Greciei - presa germană

Autor: Iulian Anghel

08.01.2012, 12:03 897

Fondul Monetar Internaţional are din ce în ce mai mari îndoieli în privinţa capacităţii Grecei de a-şi reduce pe termen lung datoria uriaşă, afirmă publicaţia germană Der Spiegel.

Potrivit unei note a Fondului intrată în posesia publicaţiei germane, Grecia va trebui să accelereze consolidarea finanţelor publice, altminteri creditorii privaţi va trebui să renunţe la a le fi rambursate creanţele într-un procent mult mai important decât cel invocat până în prezent.

FMI evocă, de asemena, o participare mai mare a ţărilor din zona euro la planul de salvare a Greciei.

FMI critică lipsa de reforme în Grecia, potrivit aceloraşi surse. Progresul în colectarea impozitelor şi veniturile strânse din privatizări rămân inferioare aşteptărilor.

Experţii FMI vor, între altele, să reevalueze, la reluarea lucrărilor Troikii (FMI, Banca Mondială, UE), la jumătatea lunii, cifrele-cheie ale planului de salvare având în vedere deteriorarea economiei Greciei.

Grecia a înregistrat, în 2011, o cădere a PIB-ului de 5,5%.

Şeful misiunii FMI în Grecia a avertizat, la mijlocul lui decembrie, că Grecia trebuie să înceteze cu majorarea impozitelor şi trebuie să-şi reducă masiv sectorul public, în caz contrar riscul este ca deficitul public să se blocheze în jurul procentului de 10% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO