Business Internaţional

Fostul director al bursei americane NASDAQ a facut sa dispara 50 de miliarde de dolari in cea mai mare frauda din istorie

Fostul director al bursei americane NASDAQ a facut sa dispara 50 de miliarde de dolari in cea mai mare frauda din istorie

Bernard Madoff a fost arestat de agentii federali joi, la o zi dupa ce fii sai l-au denuntat pentru ceea ce ei au numit o "schema Ponzi gigant" (Foto: Agerpres)

14.12.2008, 17:30 146

Vineri a fost o zi neagra pentru investitorii din intreaga lume. Intr-o incercare disperata, acestia au incercat sa estimeze posibilele pierderi pe care le-ar avea de suportat de pe urma a ceea ce ar putea fi cea mai mare frauda din istoria Wall Street-ului - o schema in valoare de mai multe miliarde de dolari pusa la punct de consilierul pentru investitii Bernard Madoff, scrie Finanancial Times.

Acest caz ameninta sa-i sperie pe investitori care s-ar putea retrage de pe piete si odata cu ei ar putea incuraja o serie de retrageri din fondurile de hedging.
"Toti acesti oameni au mers la culcare miercuri seara gandindu-se ca au un viitor asigurat de o pensie sigura, iar acum ei sunt aruncati intr-o spirala a groazei", a marturisit Stephen Weiss, avocatul ce reprezenta persoanele care au investit
1 mld. dolari (759 mld. euro) in instrumente complexe, sub consilierea lui Madoff. "Unii dintre acesti oameni nu stiu cum vor face rost de banii necesari pentru a isi plati ipotecile", a adaugat el.
Bernard Madoff, fost presedinte al bursei NASDAQ - a doua piata de capital ca marime din New York, dupa New York Stock Exchange - care i-a fost loc de munca in ultima jumatate de deceniu, a fost arestat de agentii federali joi, la o zi dupa ce fiii sai l-au denuntat pentru ceea ce ei au numit o "schema Ponzi gigant" (operatiune investitionala frauduloasa ce implica plata unor profituri deosebit de mari unor investitori de pe urma unor fonduri investite de alte persoane, si nu de pe urma veniturilor pe care afacerea le-a generat in realitate).
Madoff a fost eliberat joi in schimbul unei cautiuni de 10 mil. dolari (7,59 mil. euro), dupa ce procurorii au spus ca el le-a marturisit angajatilor sai, printre acestia numarandu-se si propriii sai fii, ca operatiunile pe care compania sa le realiza erau doar o "mare minciuna" si "practic o mare schema Ponzi" (similara unei piramide financiare). Procurorii au afirmat ca Madoff a estimat pierderile pe care le-au provocat operatiunile conduse de el la aproximativ 50 mld. dolari (37,95 mld. euro), insa estimarile nu au fost confirmate in mod independent de acesta.
Ca urmare a sumelor vehiculate cu privire la pierderi, organismul de reglementare a pietei de capital din SUA (SEC), printr-o plangere civila, a cerut in instanta inchiderea companiei si confiscarea activelor aferente.
O alta plangere oficiala, inaintata de agentul Biroului Federal de Investigatii Theodore Cacioppi, spunea ca firma de consiliere investitionala a lui Madoff a "dezamagit investitorii prin operarea unui business cu titluri de valoare unde el a realizat tranzactii in urma carora a pierdut banii investitorilor, insa a platit unora dintre acestia pretinsele castiguri de pe urma investitiilor realizate din banii oferiti de noi investitori, afacere ce in final a sfarsit prin a cauza pierderi in valoare de mai multe miliarde de dolari".
Se pare ca ceea ce l-a convins pe Madoff sa se predea a fost numarul mare de reclamatii pe care le-a primit. In decursul acestei luni, el a marturisit unui angajat ca incearca sa obtina 7 mld. dolari (5,31 mld. euro) pentru a putea plati clientilor sai recompensele pe care acestia le pretindeau, potrivit unei plangeri oficiale.
Dan Horwitz, avocatul lui Madoff, a refuzat sa comenteze toate afirmatiile ce se vehiculeaza. "Bernard Madoff este un lider incontestabil al industriei serviciilor financiare, cu o istorie fara pata", a declarat Horwitz. "El este o persoana integra, ce intentioneaza sa lupte pentru a depasi acest incident nefericit".
Madoff, in prezent in varsta de 70 ani, este fondatorul si pricipalul actionar al Bernard Madoff Investment Securities. Compania este cunoscuta in principal pentru afacerile sale de market-making (companie ce stabileste atat un pret de vanzare, cat si unul de cumparare a unui instrument financiar sau al unei marfi, in speranta unui profit rezultat din diferenta de pret) sau pentru serviciile de intermediere dintre cumparatorii si vanzatorii de actiuni. Madoff era de asemenea insarcinat sa supravegheze o afacere din sectorul consultantei investitionale, ce manageria fondurile unor persoane cu venituri ridicate, unor fonduri de hedging si al altor institutii.
Conform informatiilor cuprinse in plangerile inaintate in instanta impotriva lui Madoff, acesta opera consultanta investitionala in secret, independent de celelalte operatiuni ale businessurilor sale. Plangerea SEC cuprindea informatii conform carora presupusa frauda fusese posibila datorita acestei ramuri a companiei lui Madoff.
Doi dintre angajatii companiei conduse de Madoff, care desi au facut afirmatii sub protectia anonimatului, se presupune ca sunt cei doi fii ai acestuia - Andrew si Mark, au spus ca aceasta unitate investitionala era localizata la un alt etaj fata de birourile firmei si era tinuta sub cheie de cel care o pastra departe de ochii tuturor. Mark Madoff este directorul executiv al companiei, iar Andrew este directorul comercial.
 
Cine este Bernard Madoff
 
Bernard Leon Madoff s-a nascut pe 29 aprilie 1938 intr-o familie de evrei din New York si a activat in functia de presedinte al companiei Bernard L. Madoff Investement Securities, fondata de el in 1960 si catalogata drept una dintre firmele de top de pe Wall Street.
Madoff este casatorit cu Ruth Madoff si detine proprietati in Roslyn, New York, Montauk, Long Island, Palm Beach, dar si in Franta, un apartament in Manhattan estimat la 5 milioane de dolari si o barca de pescuit de 16,5 metri. Familia lui Madoff se distingea in cercurile filantropice de evrei.
El si-a facut debutul pe piata financiara in 1960, cand si-a fondat compania printr-o investitie initiala de 5.000 de dolari, pe care el a afirmat ca i-a castigat din slujba sa si din montarea de stropitori.
Andrew si Mark, cei doi fii ai lui Madoff, au inceput sa lucreze pentru companie dupa finalizarea studiilor universitare.
Madoff s-a implicat activ in Asociatia Nationala a Dealerilor de Valori Mobiliare, o organizatie de reglementare a pietei de capital din SUA.
De asemenea, firma sa s-a clasat printre cele cinci companii cel mai puternic implicate in dezvoltarea sistemului de cotare automata a NASD (NASDAQ), Madoff fiind presedintele boardului de conducere.
A activat in functia de presedinte al scolii economice Sy Syms din cadrul Universitatii Yeshiva, fiind de asemenea trezorierul consiliului de administratie al acestei institutii de invatamant.
S-a implicat in activitati filantropice in cadrul fundatiei Gift of Life Bone Marrow si a infiintat o linie privata de 19 milioane dolari prin care se realizau donatii catre spitale si teatre.
El a donat aproximativ 6 milioane de dolari pentru cercetarea in domeniul limfomului, dupa ce fiul sau Andrew a fost diagnosticat cu aceasta maladie.
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO