Business Internaţional

Franţa ar putea avea anul viitor primul buget cu cheltuieli reduse din ultimii 50 de ani

Foto: AFP

Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

26.06.2013, 21:42 272

Franţa ar putea avea anul viitor primul buget din ultimii 50 de ani cu cheltuieli mai mici decât în anul precedent în condiţiile în care guvernul de la Paris face eforturi pentru a atinge ţintele de deficit bugetar stabilite de Uniunea Euro­peană, scrie EUobserver.

„Este prima dată când propunem astfel de reduceri în parlament. Este un efort structural“, a declarat premierul Jean-Marc Ayrault. Chel­tuielile bugetare de anul viitor vor fi de aproxi­mativ 400 mld. euro, cu 1,5 mld. euro mai mici decât cele de anul acesta.

Potrivit lui Ayrault, chel­tuielile sta­tului au crescut încontinuu de la înce­putul celei de-a Cincea Republici, în 1958.

Jumătate din redu­ceri va afecta bugetele ministerelor, iar cealaltă jumătate are ca ţintă sprijinul pentru guvernele locale.

Franţa este presată de UE, Ger­mania şi Fondul Monetar Internaţional să-şi respecte promisiunile de a-şi re­forma economia şi de a aduce deficitul bugetar în linie cu limitele înscrise în legislaţia comunitară. Franţa a primit timp suplimentar pentru a-şi îndeplini obiectivele, printre care diminuarea deficitului bugetar sub 3% din PIB până în 2015.

Parisul are în vedere un deficit de 3,7% din PIB în acest an, faţă de aproape 5% în 2012.

Însă comisia finan­ciară a parlamentului francez a turnat apă rece pe aceste proiecţii, aver­tizând că deficitul real ar putea creşte la 4% dacă economia nu iese din recesiune, iar veniturile din taxe vor fi mai slabe decât s-a anticipat, potrivit Le Figaro.

Ministrul de finanţe Pierre Moscovici a minimalizat avertismentul.

„Cheltuielile publice au fost sub control în 2012 şi nu vor ieşi de sub control în 2013“, a spus Moscovici.

Otmar Issing, fost economist şef al Băncii Centrale Europene şi arhitect al uniunii monetare, apreciază că ţările din zona euro au irosit răgazul preţios oferit de stimulentele economice al BCE neintroducând reforme şi a indicat spre Franţa ca una dintre ţările care se îndreaptă într-o direcţie greşită.

„În unele state timpul a fost realmente irosit. Franţa este un exemplu. Noul guvern a mers în direcţia greşită iar acum trebuie să se întoarcă şi să să implementeze multe reforme. O rată a şomajului scandalos de ridicată în rândul tinerilor (26,5% - n.r.) arată cât de multe trebuie făcute“, a mai spus Issing, acum şeful Centrului pentru Studii Financiare.

Preşedintele Franţei François Hollande a primit de la liderii UE timp suplimentar pentru ca ţara sa să atingă ţintele de deficit bugetar. O comisie parlamentară a avertizat că nici aceste obiective nu vor putea fi respectate dacă economia nu iese din recesiune

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 27.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO