Business Internaţional

Franţa şi Turcia denunţă atacurile asupra unor spitale siriene drept "crime de război"

Franţa şi Turcia denunţă atacurile asupra unor...

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

16.02.2016, 09:19 258

Ministerul turc de Externe a acuzat Rusia că a efectuat aceste atacuri. Moscova nu răspunsese încă acestor acuzaţii.

Pe de altă parte, preşedintele sirian Bashar al-Assad a pus la îndoială intenţia implementării unei "încetări a ostilităţilor" în Siria.

Mari puteri au convenit la sfârşitul săptămânii trecute asupra unui acord în vederea unui armistiţiu parţial în Siria, care urmează să intre în vigoare la sfârşitul acestei săptămâni.

Însă al-Assad a declarat că un asemenea armistiţiu nu înseamnă că toate părţile vor depune armele. "Ei afirmă că vor un armistiţiu într-o săptămână", a declarat el într-o intervenţie televizată. "Cine este capabil să îndeplinească toate aceste condiţii şi exigenţe într-o săptămână?", a adăugat preşedintele sirian.

ONU a anunţat că o serie de raiduri în nordul Siriei "aruncă o umbră" de îndoială asupra perspectivelor unui armistiţiu.

Cel puţin 12 persoane au fost ucise la Azaz şi în împrejurimi, iar două spitale şi două şcoli au fost atinse.

La Maarat al-Numan, în provincia Idleb, un spital administrat de către Medecins sans frontieres (MSF) a fost complet distrus. Şapte persoane au fost ucise, iar alte opt sunt date dispărute, a anunţat origanizaţia caritativă, denunţând un atac "deliberat".

Dreptul umanitar internaţional interzice orice atac asupra pacienţilor şi personalului medical ori asupra instalaţiilor medicale - care reprezintă zone ce este necesar să fie respectate potrivit legilor războiului. Ele nu trebuie atacate nici măcar în cazul în care în ele se refugiază combatanţi. Conform reglementărilor instituite de către Curtea Penală Internaţională, orice asemenea incident poate conduce la un număr prea mare de victime civile - regula proporţionalităţii.

Preşedinta MSF France Mego Terzian a declarat pentru Reuters că "fie Guvernul (sirian), fie Rusia" sunt responsabile.

Însă ambasadorul sirian la Moscova Riad Haddad a declarat că Statele Unite sunt de vină, o acuzaţie pe care Pentagonul a respins-o drept "evident falsă".

"Nu avem niciun motiv să efectuăm atacuri aeriene la Idleb, având în vedere că Statul Islamic nu este activ acolo", a declarat căpitanul Jeff Davis.

Un al doilea spital a fost de asemenea atins, la Maarat al-Numan. Trei persoane au fost ucise, potrivit unor activişti.

- "Crime de război evidente"

Statele Unite, la fel ca ONU, nu au atribuit responsabilitatea acestor atacuri, însă le-au condamnat ferm.

"Dacă regimul al-Assad şi susţinătorii lui vor continua aceste atacuri, acest lucru va pune la îndoială voinţa şi/sau capacitatea Rusiei de a ajuta la oprirea brutalităţii regimului al-Assad asupra propriului popor", afimă Departamentul de Stat.

Franţa a condamnat ferm bombardarea clinicii MSF. Ministrul francez de externe Jean-Marc Ayrault a subliniat că asemenea fapte "constituie crime de război".

Turcia a catalogat aceste atacuri drept crime de război "evidente". Relaţiile dintre Turcia şi Rusia au fost puternic afectate, în contextul în care cele două ţări susţin tabere opuse în conflictul sirian.

Rusia susţine Guvernul sirian într-o ofensivă împotriva rebelilor, dar susţine că vizează doar "terorişti".

Pe de altă parte, forţe kurde au cucerit oraşul Tal Rifaat de la rebeli islamişti, în nordul Siriei, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

Turcia, care consideră gruparea YPG o aliată a PKK, efectuează de trei zile bombardamente asupra nordului Siriei.

Premierul turc Ahmet Davutoglu a ameninţat cu "cea mai dură reacţie", în cazul în care forţe kurde încearcă să cucerească regiunea Azaz.

YPG a profitat de situaţia haotică din zonă şi şi-a extins controlul până în apropiere de frontiera turcă, în contextul în care o ofensivă a Guvernului sirian ameninţă să încercuiască oraşul Alep, mai la sud.

Emisarul ONU pentru Siria Staffan de Mistura se află într-o vizită la Damasc, în cadrul unui efort de reluare a negocierilor de pace.

Siria este devastată de cinci ani de un război sângeros, soldat cu peste 250.000 de morţi, iar peste 11 milioane de persoane au fost dislocate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO