Business Internaţional

Franţa: Soarta Uniunii Europene depinde de menţinerea euro

Franţa: Soarta Uniunii Europene depinde de menţinerea euro

Autor: Marius Oncu

11.09.2011, 18:47 1291

Soarta Uniunii Europene (UE) depinde de menţinerea euro, iar uniunea politică şi economică ar fi în pericol dacă moneda comună ar fi desfiinţată de criza datoriilor suverane, a declarat, duminică, ministrul francez de Externe, Alain Juppe, citat de Reuters.

Franţa şi Germania sunt decise să împiedice o astfel de situaţie, a spus Juppe în timpul unei vizite în Australia.

"În mod cert nu putem permite destrămarea euro, pentru că aşa ceva s-ar extinde la toată Europa. Moneda unică nu poate funcţiona în mod real dacă nu există o forţă europeană şi un guvern european în jurul zonei euro", a afirmat el.

Germania şi Franţa, cele mai puternice economii europene, fac eforturi să prezinte un front comun pentru a susţine încrederea în zona euro, din cauza nemulţumirii tot mai mari a populaţiei în privinţa susţinerii statelor mai slabe.

Bursele s-au prăbuşit vineri, în urma anunţării demisiei unui membru german al consiliului executiv al Băncii Centrale Europene. Sâmbătă, un partid aflat în coaliţia de guvernare din Germania a cerut ca statele supraîndatorate să fie ameninţate cu excluderea din zona euro.

Grecia, ţara europeană cel mai puternic afectată de criza datoriilor, trebuie să-şi respecte angajamentele de a-şi pune finanţele pe o cale sustenabilă pentru a obţine următoarea tranşă a pachetului de ajutor financiar extern în valoare de 110 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO