Business Internaţional

Franţa: UE riscă o criză alimentară din cauza neînţelegerilor privind ajutoarele pentru săraci

Franţa: UE riscă o criză alimentară din cauza neînţelegerilor privind ajutoarele pentru săraci

Autor: Anca Dumitrescu

20.09.2011, 18:38 684

Franţa a avertizat marţi Germania şi alte ţări din UE că riscă să provoace o criză alimentară în Europa din cauza opoziţiei faţă de un program comunitar de distribuire de ajutoare sub formă de alimente cetăţenilor săraci din statele membre, transmite Reuters.

Ministrul francez al Agriculturii, Bruno Le Maire, a declarat că desfiinţarea unui program UE de 500 milioane de euro pe an, în favoarea programelor naţionale, va pune în pericol securitatea alimentară a milioane de cetăţeni europeni afectaţi deja de probleme financiare.

"În mijlocul unei crize financiare profunde, 17 milioane de europeni nu sunt capabili să se hrănească decât prin acest program. Suntem total împotriva trecerii acestui program la nivel naţional. Ar însemna abandonarea săracilor", a afirmat Le Maire la o întâlnire a miniştrilor Agriculturii la Bruxelles.

Germania, una dintre cela şase ţări care se opun programului UE, susţine că problemele sociale trebuie să revină guvernelor naţionale.

"Este clar că Germania se preocupă de nevoile sociale ale cetăţenilor săraci. Dar compentenţa măsurilor sociale revine guvernelor, care se pot ocupa mult mai eficient de aceste probleme", a declarat Robert Kloos, secretar de stat în Ministerul german al Agriculturii.

Programul de ajutoare alimentare pentru cei mai săraci cetăţeni ai UE a fost introdus în 1987 şi a avut iniţial rolul ca excedentul uriaş de alimente din Uniune, înregistrat în acea perioadă în cazul unor produse precum cerealele şi untul, să fie folosit pentru susţinerea săracilor.

Reforma politicii agricole comune din anii '90 a dus la scăderea drastică a excedentului de produse agricole, iar programul a fost revizuit astfel încât să poată fi cumpărate alimente de pe piaţă, când stocurile sunt prea mici.

În urma unei contestaţii în justiţie făcute de Germania şi Suedia, s-a decis ca programul să se poată finanţa numai din stocurile de alimente de rezervă ale UE şi nu direct din bugetul UE.

Decizia justiţiei a obligat Comisia Europeană (CE) să reducă bugetul pe 2012 al programului de la 500 milioane euro la puţin peste 100 milioane euro.

Comisarul pentru Agricultură Dacian Cioloş a declarat că lipsa stocurilor poate însemna că nu va exista un buget pentru acest program social, în 2013.

CE a propus modificarea programului astfel încât să poată fi finanţat direct, iar Cioloş a spus că bugetul ar fi în aceste condiţii suficient pentru 2012 şi 2013.

Germania, Marea Britanie, Suedia, Danemarca, Cehia şi Olanda au blocat însă acordul.

"Unele state membre nu îşi asumă responsabilităţile politice şi se ascund în spatele unor argumente juridice. Trebuie să decidă dacă sunt pregătite ca acest program să eşueze", a spus Cioloş.

El a arătat că programul UE furnizează circa jumătate din ajutoarele alimentare distribuite anual de organizaţiile caritabile din Europa.

O coaliţie de organizaţii caritabile franceze, între care Crucea Roşie franceză şi banca naţională de alimente, au avertizat că nu vor mai putea să acorde 130 de milioane de mese gratuite în 2012 şi 2013, aşa cum era planificat.

Preşedinţia poloneză a UE a anunţat că va încerca să găsească o soluţie de compromis înainte de reuniunea miniştrilor Agriculturii de luna viitoare, iar problema ar putea fi ridicată la un summit al liderilor Uniunii, programat tot în octombrie, la Bruxelles.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO