Business Internaţional

Funeraliile Papei afecteaza companiile aeriene low-cost

11.04.2005, 18:01 19

Formalitatile necesare organizarii funeraliilor Papei, de vineri, au cauzat mari probleme companiilor aeriene low-cost care aveau curse catre Roma, scrie Financial Times.

Guvernul italian a inchis spatiul aerian al Romei vineri, intre ora 10 si miezul noptii, din cauza masurilor de securitate impuse de eveniment. In plus, s-a hotarat inchiderea Rome Ciampino, aeroportul cel mai apropiat de oras si unul dintre locurile preferate de aterizare ale companiilor care pun la dispozitie zboruri charter si low-cost.

Ryanair, care si-a stabilit una dintre cele 12 baze europene la Ciampino, a fost fortata sa isi anuleze toate cele 48 de zboruri de joi si cele 46 de vineri. Pasagerii care aveau rezervari in aceasta perioada au fost redirectionati catre alte zboruri, in special la aeroporturile Pescara, aflat la 210 kilometri de capitala italiana, sau in cel mai bun caz la Rome Fiumicino, situat la 32 de kilometri de Roma.

Easyjet, compania low-cost britanica, a trebuit sa isi anuleze 16 zboruri catre si de la Ciampino atat joi, cat si vineri, dar a precizat ca zborurile vor fi deviate catre aeroportul din Bologna.

Pasagerii care au optat pentru o rezervare la Alitalia, care opereaza zboruri in principal de la aeroportul Rome Fiumicino, au fost mult mai putin afectati de masurile luate pentru inmormantare, din moment ce capacitatea aeroportului s-a redus cu doar 30%.

British Airways a declarat ca nu a anulat zboruri, dar s-a confruntat cu intarzieri de pana la 40 de minute, din cauza congestionarii spatiului aerian. Lufthansa din Germania a anulat 26 de zboruri vineri din si catre Roma, dar acest lucru a fost compensat de folosirea unor aeronave mai mari.

"Acum cinci ani, companiile low-cost aveau o cota de piata de 5-7%", spune Dean Headley, de la Wichita State University. "In prezent acestea detin peste 25% din piata", a continuat acesta.

In Europa, marile companii aeriene cu costuri reduse, cum ar fi EasyJet sau Ryanair, au beneficiat in ultimii ani de cresteri permanente ale numarului de pasageri, insa au raportat rezultate sub asteptari, intrucat razboiul preturilor le-a erodat profiturile.

Organizarea funeraliilor a necesitat masuri de securitate fara precedent pentru protejarea sefilor de stat si a turistilor care au venit in Roma pentru a depune un ultim omagiu Papei. Agentiile de turism, in special cele din tara natala a Papei, Polonia, au depus mari eforturi pentru a face fata cererii. Evenimentul a solicitat la maximum toate caile de transport, fie ele aeriene, navale sau maritime, Roma fiind destinatia finala a mii si mii de oameni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO