Business Internaţional

“Gaşca din Egina”, rockerii marxişti care au în mână destinele grecilor

“Gaşca din Egina”, rockerii marxişti care au în...

Autor: Sebastian Tănase

24.02.2015, 18:07 6440

Ceasul arăta ora 12 noaptea, iar Alexis Tsipras rezista cu greu vibraţiilor muzicii glam rock. Vuietul barului insular plin de persoane cu peruci şi costume extravagante, nu-l împiedica să fredoneze pe melodia rockerilor de la Kiss “I was made for lovin’ you” (M-am născut pentru a te iubi). Prin încăpere stăteau răsfirate patru personaje pe care ulterior acesta avea să le numească miniştrii în guvernul Syriza.

Marele absent: Yanis Varoufakis, iconoclasticul economist devenit ministru de finanţe, obişnuit să-şi petreacă vacanţele prin apropiere, scrie Financial Times.

După doar un an, En Plo, o bancă de pe insula Egina transformată cu măiestrie în bar de noapte, va fi din nou plin până la refuz de clienţi îmbracaţi extravagant şi pregătiţi să profite din plin de vacanţa bancară din acest sfârşit de săptămână.

Proprietarul, Yanis Delis, împreună cu angajaţii vor veni deghizaţi în luptători ai rezistenţei greceşti, în timp ce pe insulele Saronic din imediata vecinătate se va organiza o petrecere în cinstea lui Varoufakis. Cu toate acestea, după spusele lui Delis, “adevăraţii rebeli s-ar putea să nu îşi facă apariţia de această dată” deoarece “au foarte multe pe cap.”

Cunoscută drept “gaşca din Egina” a lui Tsipras, această încrengătură de prietenii joacă un rol crucial în saga euro-grecească. Aengina este locul în care Tsipras a făcut pentru prima oară cunoştinţă cu Varoufakis şi probabil locul unde au pus la cale planul prin care Atena avea să înfrunte Germania pentru a cere renegocierea programului de bail-out de 172 de miliarde de dolari.

După doar o lună  de la preluarea conducerii guvernului, Tsipras este deja prins într-o luptă teatrală a voinţelor cu Berlinul care a acaparat opinia publică din Grecia. Popularitatea premierului grec era de aproximativ 70% săptămâna trecută, în pofida avertismentelor că ţara era pândită de pericolul de a-i fi refuzată extinderea programului de bail-out şi de a se confrunta cu o posibilă criză bancară.

Cu toate acestea, criticile încep să apară, pe măsură ce promisiunile politice ale lui Tsipras, precum ştergerea datoriei suverane sau încheierea programului de austeritate, încep să pară din ce în ce mai nerealizabile.

O cale de mijloc ar fi greu de impus în interiorul Syriza, un amalgam de facţiuni de stânga ale căror membri sunt mai familiari cu dialectul Marxist decât cu atribuţiile guvernamentale.

“Puterea acestui partid nu stă într-un singur om. Invitaţii cei mai de seamă care participă la petrecere s-au sacrificat pentru Grecia de-a lungul istoriei ţării. Sunt oameni de pe timpul Rezistenţei şi al Războiului Civil, din temniţe sau din exil. Aceşti oameni vor sa ia parte la acţiune, nu vor doar să fie martori fără un rol activ”, a afirmat Stamatis Kilakos, un activist al partidului Syriza şi membru al Refacerii Comuniste Ecologice de stânga. El a executat în trecut patru ani de închisoare pentru opiniile sale.

Mai presus de toate, Tsipras va întâmpina rezistenţă din partea cărăuşului anticapitalist al “platformei de stânga” Panagiotis Lafazanis, un ministru al “reconstrucţiei productive” a cărui viziune este contrară sistemului politic “totalitarist” al Uniunii Europene. Lafazanis l-a îndemnat pe premierul grec să folosească încrezător ideea Grexitului ca pe o ameninţare în negocierile cu partenerii din zona euro.

 

“Sălbatici” de stânga sau “visători”

 

“Syriza este un partid politic de stânga deosebit ai cărui membri au diferite opinii critice despre capitalism. Însă actuala grupare de stânga din Parlament a lui Lafazanis are cele mai coerente şi consistente critici ideologice cu privire la capitalism”, a spus Costas Lapavitsas, un profesor la Şcolii de Studii Africane şi Orientale din Londra recent ales ca parlamentar al Syriza. El a adăugat că parlamentarii Syriza sunt “realişti şi cu picioarele pe pământ”, iar catalogările acestora ca fiind radicalişti “sălbatici” de stânga sau “visători” nu au baze temeinice. De asemenea, Lapavitsas a spus că “tot ceea ce fac reprezentanţii din parlament ai partidului este să apere promisiunile Syriza astfel încât acestea să poată deveni realitate”, pentru că “orice deviaţie de la programul de guvernare va trebui explicată poporului”

Pentru moment, disciplina în interiorul partidului se menţine, însă o parte din membri se tem că premierul Tsipras şi caţiva din “amicii” săi din Egina sunt în secret social democraţi care vor capitula în faţa Berlinului şi vor semna un compromis care sacrifică cele mai de preţ promisiuni ale Syriza precum ştergerea datoriilor, aprobarea de legi pentru liberalizarea pieţei muncii, oprirea privatizărilor şi incheierea politicilor de austeritate.

“Dacă Germania rămâne ferm pe poziţii, atunci şi Syriza trebuie să fie de neclintit. Orice acord între Grecia şi zona euro, de a pune capăt austerităţii, care nu se transpune în practică va fi oprit în cel mai scurt timp posibil.”, a afirmat Lapavitsas.

O parte din analiştii politici cred că Tsipras poate cu uşurinţă să aplaneze orice conflicte. Când s-a confruntat cu dezaprobările interne asupra unei liste de candidaţi, a trecut peste criticile conducerii şi s-a dus la congresul partidului unde a ieşit învingător. În timpul campaniei electorale, acesta a candidat ca independent şi nu alături de vechii capi ai partidului, ceea ce i-a adus victoria în alegeri.

“Avem de-a face cu un fenomen de tip Maradona. El a fost cel care a dus o echipă de categoria a 2-a tocmai în vârf. Totul a depins de Maradona. În acelaşi fel, Syriza nu înseamnă nimic fără Tsipras. Însă ne va face plăcere să ne contrazicem în continuare cu privire la cine trebuie să execute loviturile de penalizare”, a spus Stelios Kouloglou, un fost jurnalist şi invitat obişnuit al petrecerilor din Egina iar acum parlamentar european din partea Syriza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO