ZF 24

În războiul voinţelor, Grecia şi Germania au făcut câte un pas înapoi, suficient pentru a-şi da mâna

În războiul voinţelor, Grecia şi Germania au făcut...

Autor: Bogdan Cojocaru

19.02.2015, 14:57 1450

În cererea făcută astăzi pentru extinderea cu şase luni a acordului de finanţare cu creditorii internaţionali, guvernul radical al Greciei a făcut concesii majore creditorilor în condiţiile în care va rămâne fără bani în doar câteva săptămâni. Înaintea prezentării cererii, ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble, scepticul de serviciu al zonei euro, a sugerat că există posibilitatea unui compromis. “Trebuie să ţinem minte că avem uriaşa responsabilitate de a ţine Europa stabilă”, a spus el.

În cerere, văzută de Reuters, Grecia a promis că îşi va respecta obligaţiile financiare pe care le are faţă de toţi creditorii, că va recunoaşte actualul program UE/FMI ca un cadru legislativ obligatoriu şi că nu va recurge la decizii unilaterale care să submineze ţintele fiscale. Mai important, Atena a acceptat ca extinderea acordului să fie monitorizată de Comisia Europeană, de Banca Centrală Europeană şi de Fondul Monetar Internaţional, un pas înapoi al premierului Alexis Tsipras, care s-a angajat să pună capăt cooperării cu creditorii internaţionali. Tsipras i-a acuzat pe aceştia că produc Greciei pagube masive economice şi sociale.

Perioada de şase luni ar urma să fie folosită pentru negocierea unui acord pe termen lung pentru recuperare economică care să cuprindă măsurile de reducere a poverii datoriei promise de miniştrii de finanţe din zona euro în 2012.

 

Nimic din ce nu s-a mai făcut

 

Un oficial guvernamental a explicat agenţiei Reuters că Atena a cerut extinderea aşa numitului "Master Financial Assistance Facility Agreement" (MFAFA), un acord încheiat de Grecia cu zona euro. Acesta stabileşte condiţiile împrumuturilor pe care Grecia le primeşte de la Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară (EFSF), inclusiv ratele de dobândă şi scadenţele. MFAFA are, de asemenea, şi o perioadă bine definită de “valabilitate” în care finanţarea poate fi alocată, notează The Wall Street Journal.

Când MFAFA dintre Grecia şi EFSF a fost semnat în 2012, perioada de valabilitate a fost stabilită până la 31 decembrie 2014. Ulterior, valabilitatea a fost extinsă până la 28 februarie 2015 în urma unei cereri făcute de guvern în decembrie.

Obligaţiile de bailout, adică măsurile “toxice” de austeritate cerute de creditori şi care guvernează politicile guvernului de la Atena de aproape cinci ani, sunt listate într-un document numit “Memorandum de Înţelegere”, cuprins în MFAFA.

 

Compromisul german

 

Oficialul guvernamental intervievat de Reuters a insistat că guvernul elen a propus condiţii diferite pentru actualele obligaţii de bailout.

Partenerii Greciei din zona euro au spus până acum că Atena trebuie să respecte în întregime condiţiile actualului accord de bailout, care cere pentru anul acesta un excedent bugetar primar de 3% din PIB. Când partidul său a câştigat luna trecută alegerile generale, Tsipras a promis că va respinge măsurile de austeritate împuse de creditori. Schaeuble a respins şi el toate sugestiile că Atena poate negocia extinderea finanţării de la zona euro fără a face nicio promisiune să dimineze cheltuielile şi să continue reformele economice.                                                                                          

Însă miercuri ministrul german a indicat că există posibilitatea unui compromis. “Spaţiul nostru de manevră este limitat. Trebuie să ţinem minte că avem uriaşa responsabilitate de a ţine Europa stabilă”, a spus el.

Miniştrii de finanţe din zona euro se vor întâlni vineri la Bruxelles pentru a analiza propunerea Atenei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO