Business Internaţional

Gazprom s-ar putea împărţi în două pentru a scăpa de ancheta CE

Gazprom s-ar putea împărţi în două pentru a scăpa de ancheta CE

Foto Gazprom

Autor: Radu Bostan

24.09.2012, 00:03 511

Monopolul rus de export al gazelor Gazprom îşi va restructura operaţiunile europene pentru a se conforma cerinţelor Uniunii Europene în domeniul energiei şi a scăpa astfel de investigaţia Comisiei Europene (CE) referitoare la practici anti-concurenţiale, scrie presa rusă, preluată de EurActiv.

În prezent, Gazprom vinde gaze Europei prin unitatea Gazpromexport. Aceasta este unicul acţionar al Gazprom Germania, care gestionează operaţiunile grupului rus în Europa prin firme ca Britain Gazprom Marketing & Trading Limited şi Gazprom Schweiz AG, şi prin participaţii în Wingas şi Wintershall. Gazele naturale ruseşti acoperă 40% din importurile totale de gaze ale UE.

Gazprom va crea două unităţi, respectiv Gazprom Storage & Transport, care ar prelua Gazprom Germania plus infrastructura de transport şi stocare gaze, şi GMT Holding, care ar consolida operaţiunile de furnizare. Ambele divizii ar fi înregistrate în Elveţia, potrivit RBK, care citează surse apropiate situaţiei.

Grupul rus s-ar conforma astfel legislaţiei Uniunii Europene, care interzice companiilor de energie să controleze operaţiuni de distribuţie şi transport concomitent. Această regulă, în vigoare din 2009, a fost adoptată de UE pentru a încuraja concurenţa pe piaţa de energie şi a reduce dependenţa Europei de gazul rusesc. Gazprom s-a opus iniţiativei.

De asemenea, Gazprom ar fi protejat de alte investigaţii dacă îşi înregistrează cele două unităţi în Elveţia, în afara UE, potrivit Interfax.

O alternativă luată în considerare de Gazprom a fost ca grupul să preia în totalitate Gazprom Germania şi Gazprom Marketing & Trading. În acest fel însă ar fi apărut costuri adiţionale la plata dividendelor pentru Gazprom Germania.

Gazprom în politica rusă

Gazprom este o unealtă politică de importanţă vitală pentru Rusia pe plan intern şi internaţional, în special în Europa Centrală şi de Est. Datorită relaţiei strânse cu Kremlinul, Gazprom are control total asupra gazoductelor dintre Rusia şi Europa, şi acces direct la uriaşul câmp petrolifer Shtokman şi la depozitele de ţiţei din peninsula Iamal. Această dominaţie a adus beneficii financiare companiei şi guvernului rus, dar pe măsură ce criza economică se adânceşte în Europa, perioada cu venituri mari pentru Gazprom se apropie de sfârşit, scrie National Business Review.

Exporturile de gaze ale monopolului rus în Europa au scăzut cu 17% în primul semestru faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, de la 104,4 mld. metri cubi la 71,93 mld. metri cubi. Gazprom ar putea pierde mai mult teren în favoarea altor producători, cum ar fi cei din Statele Unite, unde exploatarea gazelor de şist prin fracturarea hidraulică este permisă în majoritatea regiunilor.

Rusia se pregăteşte pentru aceste vremuri prin proiecte ca Nord Stream, destinate să mărească dependenţa Europei de gazul rusesc. Prin acest gazoduct, Rusia va furniza gaze Europei Centrale fără întreruperi precum cea din 2009, când pe fondul unei dispute asupra preţurilor cu Ucraina, Gazprom a oprit alimentarea cu gaze pentru 17 ţări europene. Germania, de exemplu, îşi acoperă 40% din consumul de gaze prin importuri din Rusia, iar decizia de a renunţa treptat la energia nucleară va întări şi mai mult legătura dintre cele două ţări.



Gazprom începe să vadă cu alţi ochi gazele de şist

Dacă în trecut nu considera gazele de şist o ameninţare pentru dominaţia pieţei europene, Gazprom începe să îşi schimbe atitudinea şi cântăreşte avantajele şi dezavantajele intrării în acest sector, scrie revista Oil & Gas.

Ministerul rus al economiei se aşteaptă ca producţia de gaze de şist să "roadă" din vânzările Gazprom în Europa începând cu 2014.

"Din acest motiv, Gazprom se grăbeşte să renegocieze contractele existente şi să construiască proiectele Nord Stream şi South Stream", crede analistul Chris Weafer.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO