Business Internaţional

General Electric ia in vizor pietele emergente din Europa Centrala si de Est

26.08.2004, 00:00 10



Citigroup Inc. a fost principala companie americana din domeniul serviciilor financiare ce a incercat sa obtina o pozitie importanta in sectoarele bancare ale tarilor cu economii emergente, de la Mexic, pana la China. Aceasta ar putea avea insa in curand un rival de seama: General Electric Co., relateaza The Wall Street Journal.



Conglomeratul american reprezinta de mult timp o prezenta majora pe piata americana a cartilor de credit si pe cea europeana a creditelor de consum. Acum, acesta intentioneaza sa-si extinda operatiunile micii sale divizii de operatiuni bancare cu persoane fizice in tarile aflate in dezvoltare, oferind produse de baza, cum ar fi conturile de economii.



Operatiunile bancare cu persoanele fizice reprezinta "o alta arma ce te poate ajuta in competitie," a declarat David Nissen, CEO al diviziei de retail banking a GE. Acesta a pus bazele acestei divizii cu 10 ani in urma, cu numai doi angajati, transfomrand-o in una dintre cele mai importante trei divizii ale GE, dupa operatiunile de finantare in domeniul comercial si energie.



GE Consumer Finance ofera credite ipotecare, auto si personale, cat si alte tipuri de credite companiilor si persoanelor fizice. Divizia a avut o contributie de 2,16 miliarde de dolari (1,76 miliarde de euro) la realizarea profitului total al GE, de 15 miliarde de dolari in 2003. In prezent, cea mai mare parte a veniturilor companiei deriva din operatiunile de creditare "business-to-business", numai 15% reprezentand creditare directa oferita consumatorilor. Acest procent ar putea creste, insa, daca GE va reusi sa se extinda pe terenul european dominat in prezent de Citigroup.



Europa Centrala si de Est reprezinta terenul pe care va fi testata aceasta noua strategie, o piata ce va inregistra cresteri semnificative conform estimarilor, unde GE Consumer Finance detine deja filiale de retail banking in Republica Ceha si Ungaria.



Nissen declara ca doreste sa dubleze sau sa tripleze in urmatorii trei pana la cinci ani activele detinute in aceasta regiune, active a caror valoare e estimata in prezent la 6 miliarde de dolari. Conditia este ca GE sa identifice si sa faca achizitiile potrivite. Printre celelalte tari vizate de GE in ceea ce priveste extinderea operatiunilor sale de retail banking se numara Rusia, unde GE a incheiat saptamana trecuta un acord de achizitionare a Delta Bank si Turcia. In Asia tarile avute in vedere sunt Thailanda, Malaiezia, India si Indonezia.



Insa, chiar si in tarile aflate in curs de dezvoltare, crearea unui imperiu de retail-banking destul de solid incat sa poata rivaliza cu Citigroup reprezinta o adevarata provocare, in parte pentru ca si Citigroup are planuri mari de extindere pe pietele imature inca din Europa Centrala si de Est. Banca americana intentioneaza sa se numere printre cele mai mari cinci banci din punct de vedere al cotei de piata in principalele tari din aceasta regiune.



Ungaria este una din tarile unde Citigroup doreste sa-si accelereze activitatea, aceasta urmand a deveni primul "camp de lupta" pe care se vor confrunta cei doi giganti americani si unul ce ilustreaza provocarile carora acestia vor trebui sa le faca fata.



Cei mai mari trei jucatori de pe piata ungara sunt OTP Bank, K&H Bank detinuta de KBC Bank din Belgia si Amro Bank, si banca ungara MKB, controlata de Bayerische Landesbank.



Analistii spun ca motivul pentru care Citigroup si GE se afla in urma acestor banci este simplu: acestea nu dispun de suficient de multe filiale pentru a atrage suficienti clienti. O solutie ar fi ca cele doua sa faca achizitii, insa in Europa Centrala si de Est sunt greu de gasit banci ce merita a fi achizitionate. Bancile straine detin deja 75% din industria bancara, intentionand sa transforme aceste pozitii in retele profitabile. "Marea majoritate a bancilor straine se pregatesc pentru a doua runda a consolidarii. Acestea au nevoie de o cota de piata mai mare pentru a fi rentabile," spune Garth Leder, analist bancar in cadrul bancii de investitii Fox-Pittm Kelton din Londra. Acest lucru se intampla pentru ca venitul pe client e relativ redus in acest sector comparativ cu cel al operatiunilor bancare cu corporatiile, fiind necesar in acelasi timp un volum mai mare de investitii in filiale si marketing.



Bancile straine sunt in cautare de active bancare in Europa Centrala si de Est datorita perspectivelor pozitive legate de dezvoltarea pe viitor a acestei regiuni. In acelasi timp, regiunea e considerata mai sigura decat alte piete emergente. Acest lucru se intampla pentru ca integrarea in UE aduce de obicei cu sine reglementari de tip occidental in sectorul bancar si o crestere mai solida.



Analistii anticipeaza, de exemplu, ca PIB-ul Ungariei va creste cu 3,8% anul viitor, comparativ cu 2,1% in cazul Frantei si 1,7 in Germania. Perspectivele legate de creditare sunt de asemenea pozitive: imprumuturile contractate de companiile din sectorul privat si persoane fizice reprezinta in Ungaria 40% din PIB, comparativ cu 150% in Statele Unite, conform analistilor din cadrul Societe Generale SA.



GE a inregistrat deja o crestere de 40% a profitului in Europa Centrala si de Est, Europa reprezentand in prezent cea mai mare piata a diviziei Consumer Finance a GE.



In asteptarea unor posibile achizitii, GE si Citigroup investesc in nou filiale. GE intentioneaza sa deschida pana la 85 de filiale de retail banking in intreaga regiune. Citigroup nu a dezvaluit cat filiale intentioneaza sa deschida in regiune.



Insa, ca in cazul tuturor pietelor emergente, exista riscuri si in aceasta regiune, ce vin in cele mai multe cazuri din sectorul creditelor neperformante. Solutia adoptata de GE a fost constituirea propriului birou care sa evalueze riscul presupus de fiecare client in parte. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO