Business Internaţional

Generaţia pierdută a UE. Aproape 8 milioane de tineri nu au locuri de muncă sau nu se pregătesc pentru a-şi începe cariera

Foto: EU Observer

Foto: EU Observer

Autor: Andrei Cîrchelan

09.09.2012, 16:31 780

Comisia Europeană (CE) a dat recent semnale că intenţionează să extindă politicile sociale, educaţionale şi de angajare în statele membre, pentru a combate criza locurilor de muncă din cadrul Uniunii Europene (UE), potrivit EU Observer.

„Trebuie să căutăm o abordare integrată în politica UE şi o coordonare mai bună a politicilor sociale şi de ocupare a forţei de muncă la nivel naţional şi în cadrul uniunii”, a spus preşedintele CE Jose Manuel Barroso la Bruxelles, în cadrul unei conferinţe pe tema ocupării forţei de muncă. Oficialul a continuat spunând ca e nevoie şi de o nouă politică educaţională.

Criza economică din zona euro, care se află acum în al treilea an de la începere, a creat o situaţie în care CE a trebuit să facă recomandări în zone care erau considerate tabu înainte de criză.

Statele membre primesc acum recomandări legate de politicile salariale, sociale şi de ocupare a forţei de muncă.

„Am observat că în timpul crizei unele ţări au avut rezultate mai bune deoarece sistemele lor educaţionale au avut capacitatea de a răspune cererii de joburi şi instruire”, a spus Barroso, adăugând că aceste aspecte vor fi, şi ele, monitorizate de Comisia Europeană.

Cuvintele lui Barroso au venit într-un context în care Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), un grup din Paris care reprezintă cele mai dezvoltate ţări din lume, a revizuit negativ estimările de creştere pentru aproape toată ţările din zona euro.

„Recesiunea începe să acapareze zona euro”, a declarat secretarul general al OCDE, Angel Gurria, la aceeaşi conferinţă. El a adăugat că dacă UE vrea să-şi atingă ţinta de a ocupa 75% din forţa e muncă până în 2020, atunci trebuie să creeze 17 milioane locuri de muncă.

„Generaţia pierdută”

Gurria a făcut referire la „o generaţie posibil pierdută” de 7,8 milioane de tineri, care nu au loc de muncă sau nu se educă sau antrenează pentru un loc de muncă.

Potrivit oficialului OCDE, liderii UE se confruntă cu un nou fenomen de „şomaj structural pe termen lung”, unde oamenii stau în şomaj mai mult de doi ani. Cu cât stau mai mult în şomaj, cu atât mai greu le va fi acestor oameni să obţină un loc de muncă atunci când au posibilitatea.

Comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă Laszlo Andor a denumit această problema „o criză a locurilor de muncă”.

Situaţia este înrăutăţită, însă, de măsurile de economisire şi austeritate pe care le iau statele îndatorate, mai ales ţările care au primit ajutor financiar extern, în eforturile de a evita dezastrul.

Grecia, Irlanda şi Portugalia au raportat niveluri ale şomajului la 22,4%, 14,9% şi respectiv 15,7%. Spania, care zilele astea decide dacă ar trebui să solicite ajutor financiar extern, are un şomaj de 25,1%.

În rândul celor cu vârste sub 25 de ani, cifrele merg spre extreme. În acest grup de vârstă, unu din cinci tineri din Irlanda şi Portugalia nu are loc de muncă, în timp ce 53% din tinerii spanioli sunt şomeri, la fel ca 55% din tinerii greci.

E nevoie de o politică publică „inovativă” şi „stringentă” pentru a încuraja ocuparea forţei de muncă, a spus Horst Reichenbach, care supraveghează programul de reformă a Greciei. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO