Business Internaţional

George Soros: Pietele bursiere se vor prabusi si mai mult

04.04.2008, 20:44 24

Miliardarul american George Soros, care a pariat pe deprecierea dolarului si pe cresterea pietelor emergente, este pesimist in ceea ce priveste evolutia burselor pe anul acesta.
Reiterand ideea potrivit careia actuala criza financiara este cea mai grava de la Marea Criza din anii '30 incoace, miliardarul american George Soros este de parere ca pietele bursiere se vor prabusi si mai mult anul acesta, in ciuda unei reveniri temporare inregistrate in ultimul timp, scrie Bloomberg.
"Au existat intr-adevar semnale de revenire", a declarat Soros referindu-se la performantele burselor si la evolutia dolarului dupa ce banca JP Morgan si-a dat acordul pentru achizitia Bear Stearns.
"Dar, cel mai probabil, aceasta este doar o revenire temporara si nu va reprezenta finalul crizei", a mentionat investitorul, adaugand totusi ca performantele inregistrate de piata bursiera ar putea dura pana la trei luni in conditiile in care Statele Unite se apropie din ce in ce mai mult de recesiune.
Vara trecuta, ingrijorat de turbulentele generate de rata ridicata de credite ipotecare neperformante, George Soros a decis sa reocupe un rol activ in administrarea activelor de 17 mld. dolari detinute de fondul de investitii Quantum Endowment Fund, al carui profit este destinat exclusiv activitatilor filantropice.
Nivelul de profitabilitate al Quantum era de 30% pe an inainte de 2000, in momentul in care Soros a decis sa renunte la administrarea directa a operatiunilor, apeland la manageri externi.
Investitiile efectuate anul trecut de miliardarul american s-au bazat pe estimarile acestuia privind declinul accentuat al dolarului, devalorizarea obligatiunilor emise de Trezoreria americana si prabusirea burselor americane si europene.
In acelasi timp, Soros a pariat pe ascensiunea titlurilor cotate pe bursele din China si India si pe aprecierea considerabila a monedelor europene, pariu care a determinat o crestere de 32% a profitului Quantum in 2007.
Moneda unica europeana s-a apreciat anul acesta cu 7,5% in fata dolarului american, in timp ce yenul a castigat 9,1%. Acestea, dar si alte monede nationale si-ar putea continua ascensiunea in fata dolarului american, spune Soros.
"Un asemenea fenomen creste reticenta investitorilor in a-si pastra activele exprimate in dolari, chiar daca alternativele sunt aproape inexistente", spune Soros, adaugand ca "aceasta este perioada dominata puternic de incertitudine".
Pentru a ameliora situatia de pe piata financiara, banca centrala americana (Fed) a redus anul acesta dobanda de referinta cu 2%, pana la 2,25%. Insa, George Soros considera ca o continuare a acestei politici este imposibila, dat fiind nivelul scazut la care a ajuns moneda americana.
Cat despre investitiile sale pe pietele emergente, Soros nu a renuntat nici acum la portofoliile detinute pe piata din India, chiar daca principalul indice busier din aceasta tara a inregistrat un declin de 22% anul acesta.
"Bazele raman solide", spune investitorul, adaugand insa ca exista un grad mai mare de incertitudine in ceea ce priveste evolutia titlurilor tranzactionate pe bursa din Hong Kong.
Soros spune ca "bazele" actualei crize au fost puse inca din anii '80, in momentul in care au venit la putere presedintele american Ronal Reagan si primul-ministru britanic Margaret Thatcher.
Cei doi lideri politici, spune Soros, au militat pentru reducerea restrictiilor impuse pietei financiare, ceea ce a condus la explozia necontrolata a creditelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO