Business Internaţional

Geox lanseaza o linie de incaltaminte sport

18.11.2005, 19:10 15

Geox, producatorul italian de pantofi, si-a anuntat intentia de a se extinde pe piata de incaltaminte sport, unde va activa alaturi de companii importante cum sunt Nike, Adidas si Puma, scrie Financial Times.

Lansarea unei noi game este primul pas pe care Geox il face pentru a iesi de pe piata conventionala pe care devenise un jucator de talie mondiala.

Compania care a fost fondata in 1995 si s-a listat pe Bursa anul trecut isi va deschide primul magazin din Statele Unite ale Americii in curand.

In prezent vanzarile Geox au inregistrat o crestere exploziva, primele noua luni ale anului consemnand o cifra de afaceri de 420 de milioane de euro, fata de numai 310 milioane anul trecut.

Actiunile companiei au crescut cu aproximativ 55 de procente in ultimul an. Cu toate acestea strategia pe termen lung a producatorului italian implica o abordare agresiva a pietei americane, mai ales in cadrul magazinelor din New York, Boston si Los Angeles.

Segmentul pe care Geox activeaza este cel de mijloc, o pereche de pantofi costand pana la 125 de euro. Presedintele si fondatorul companiei este Mario Moretti Polegato, persoana care a dorit sa inventeze pantofii ce permit transpiratiei sa se evapore, dar care tin apa departe de picior.

Povestea lui Polegato, care a fost comerciant de vinuri in trecut, este deosebita. In timpul unei sedinte de jogging s-a intrebat de ce pe piata americana nu se gasesc pantofi care sa permita piciorului sa respire. A obtinut apoi patentul pentru aceasta idee.

Compania Otter Distribution, reprezentantul brandurilor internationale de incaltaminte Otter, Ara si Geox, vrea sa detina in Romania pana in 2008 peste 20 de magazine.

Pentru fiecare nou magazin deschis Otter investeste 50.000 de euro in amenajare, la care se adauga un fond de marfa de peste 200.000 de euro. Otter Distribution detine 10 magazine in Bucuresti, Cluj, Constanta si Timisoara.

Pe piata romaneasca compania a inregistrat o crestere de 38,8 procente a cifrei de afaceri pe primul semestru al acestui an pana la 12,5 milioane de lei noi (3,42 milioane de euro), fata de nivelul de 9 milioane lei noi (2,25 milioane de euro) obtinut in perioada similara a anului 2004.

Otter Distribution a aparut in 1997, are 83 de angajati si un parc auto de 23 de autovehicule. Compania detine si o retea proprie de distributie prin care furnizeaza incaltaminte in marile magazine de retail precum Metro, Selgros, Carrefour, Cora si in retelele de magazine de incaltaminte specializate. ioana.david@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO