Business Internaţional

Germania reduce impozitele impuse companiilor

06.02.2007, 17:24 11

Un grup de lucru condus de ministrul german de finante Peer Steinbrueck a finalizat un proiect de lege privitor la modificarea sistemului de impozitare a companiilor, schimbarile putand fi aplicate, conform planului, de anul viitor, scrie Bloomberg.
Specialistii din cadrul Ministerului de Finante nu au adus decat cateva mici modificari unui plan ce prevede acordarea unor scutiri medii anuale nete de impozite de 5 miliarde de euro (6,5 miliarde de dolari) companiilor incepand cu 1 ianuarie 2008, a anuntat ministerul. Conform propunerii, reducerea impozitelor va duce la pierderi de aproximativ 30 miliarde de euro din punctul de vedere al veniturilor, insa largirea bazei de impozitare va contribui la recuperarea a 25 de miliarde de euro.
Proiectul de lege constituie "o baza solida" pentru continuarea discutiilor asupra propunerii cu alte grupuri, a declarat Steinbrueck dupa incheierea discutiilor.
In urma aprobarii proiectului, care va fi supus unor schimbari in timp ce va fi dezbatut in Parlament, rata medie de impozitare a companiilor in Germania, in prezent cea mai ridicata din Europa, va scadea, companiile fiind astfel descurajate sa continue raportarea profiturilor si prin urmare achitarea impozitelor in afara Germaniei, arata oficialii Ministerului german de Finante.
Guvernul german incearca sa reduca nivelul impozitarii sectorului corporatist pana la mai putin de 30% de la 38,7% in prezent. Pe 1 ianuarie, 2006, nivelul impozitului similar era de 25% in Austria, de 19% in Polonia si de 12,5% in Irlanda, conform unui studiu KPMG International.
Ministerul german de Finante se asteapta ca veniturile obtinute din impozitele impuse companiilor sa scada de la 20,8 miliarde de euro in acest an pana la 15,8 miliarde de euro in 2008. Veniturile din aceste impozite sunt asteptate sa creasca pana la 18,1 miliarde de euro in 2009 si apoi 21,3 mld. euro, 21,8 mld. euro si 22,6 miliarde de euro in anii urmatori, in contextul unor rate constante de crestere ecomica de 2,7% in termeni nominali.
Veniturile obtinute din impozitele impuse companiilor locale sunt asteptate sa scada de la 36,8 miliarde de euro in 2007 pana la 36,4 miliarde de euro in 2008, inainte de a creste pana la 40,8 miliarde de euro, 45,5 miliarde de euro, 47,4 miliarde de euro si 49,5 miliarde de euro, au anuntat oficialii Ministerului de Finante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO