Business Internaţional

Germania salvează ziua pentru economia europeană

Germania salvează ziua pentru economia europeană

Autor: Bogdan Cojocaru

16.05.2012, 00:03 331

Exporturile şi consumul intern ridicat au adus economiei germane, cea mai mare din Europa, un avans de 0,5% în primul trimestru, comparativ cu cele trei luni anterioare, când a scăzut cu 0,2%. Acest plus de 0,5% este peste aşteptările analiştilor.

Evoluţia subliniază rezistenţa impresionantă pe care Germania o are la criza datoriilor suverane din zona euro, care a intrat deja în cel de-al doilea an, comentează The Wall Street Journal. Pentru ianuarie-martie, mai mulţi analişti intervievaţi de Bloomberg au anticipat un avans de doar 0,1%. În ritm anual, Produsul Intern Brut a crescut cu 1,2%, conform datelor Eurostat, cu mult peste creşterea medie din UE, de 0,1%, sau din zona euro, de 0%.

"Este o revenire foarte puternică. Declinul din ultimul trimestru al anului trecut nu a fost începutul unei recesiuni, ci doar o perioadă de slăbiciune. Germania se descurcă mai bine decât vecinii din zona euro, dar nu cred că va continua cu aceeaşi viteză", a spus Joerg Kraemer, analist la Commerzbank.

Un factor care a favorizat creşterea economică în Germania este disponibilitatea creditului ieftin, care stimulează piaţa imobiliară în zonele urbane. De asemenea, perspectiva creşterii salariilor şi şomajul aflat la cel mai redus nivel de la unificarea ţării au încurajat populaţia să cheltuiască.

Totodată, din cauza crizei din zona euro, producătorii auto germani s-au reorientat spre pieţele emergente cu creştere rapidă, precum China, unde beneficiază de cererea puternică. Încrederea mediului de afaceri a crescut în aprilie pentru a şasea lună consecutiv, după ce rezultatele financiare ale companiilor au întrecut aşteptările pentru primul trimestru. Indicele DAX, al bursei de la Frankfurt, a urcat cu 9,4% de la începutul anului, pe când indicele Stoxx Europe 600, al principalelor companii cotate la bursele europene, a crescut cu doar 1%.

"Economia Germană nu numai că a evitat recesiunea, dar s-ar putea să fi prevenit ca întreaga zonă euro să cadă într-o recesiune tehnică. Un lucru este sigur: economia germană a rămas motorul economiei zonei euro", a afirmat Carsten Brzeski, analist la ING Group.

Germania depinde însă de comerţul cu ţările din zona euro, iar în următoarele luni economia ei ar putea resimţi problemele unor state precum Spania şi Italia.

Comisia Europeană estimează că economia germană va creşte cu 0,7% anul acesta şi cu 1,7% în 2013. Executivul european se aşteaptă însă va PIB-ul zonei euro să se comprime anul acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO