Business Internaţional

Germania vrea sa dea afara 10.000 de bugetari

Angela Merkel (FOTO: Reuters)

Angela Merkel (FOTO: Reuters)

07.06.2010, 23:04 70

Cabinetul condus de cancelarul Angela Merkel se intrunestepentru a aproba o runda "decisiva" de reduceri bugetare care vordefini politica guvernamentala pentru anii viitori, in timp ceoficialii americani vorbesc de necesitatea unor masuri deintensificare a cresterii economice, scrie Bloomberg.

Ministrii au incercat sa identifice zonele in care s-ar putearealiza reduceri de 10 miliarde de euro pe an, dupa ce cancelarulgerman a declarat ca criza datoriilor din Europa evidentiazanecesitatea inaspririi politicilor fiscale in scopul asigurariistabilitatii euro.

Reducerile risca sa sporeasca nemultumirea alegatorilor germani,care au protestat deja cu privire la contributia de 148 miliarde deeuro a Germaniei in cadrul planului european de sustinere a zoneieuro, si intra in opozitie cu apelul lansat pe 5 iunie desecretarul Trezoreriei americane Timothy Geithner pentru o"crestere mai puternica a cererii interne" in tarile europene caGermania, cu excedente comerciale.

Majorari de taxe, reduceri de costuri sociale si beneficii desomaj si eliminarea a aproximativ 10.000 de pozitii de functionaripublici se numara printre masurile luate in considerare deministrii germani.

Ministerul apararii a declarat saptamana trecuta ca nu exista"zone tabu" cand vine vorba de potentiale reduceri. CabinetulAngelei Merkel vizeaza reduceri de aproape 30 miliarde de euro panain 2013.

Deficitul bugetar al Germaniei este de asteptat sa creasca la5,5% din PIB in acest an. Desi se situeaza la mai putin de jumatatedin nivelul de 13,6% din PIB al deficitului consemnat de Greciaanul trecut si este mai redus decat deficitul de 11,1% al MariiBritanii, deficitul german este totusi aproape dublul limitei de 3%impuse de Uniunea Europeana.

Cu privire la apelul Statelor Unite, ministrul german de finanteWolfgang Schaeuble a declarat: "Statele Unite ar putea recurge laaccelerarea ritmului de crestere in timp pentru a-si reducedeficitele, insa in Europa nu ne putem baza numai pe cresterepentru a ne redresa pozitia fiscala".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO