Business Internaţional

​Gloanţe, înregistrări secrete şi acuzaţii de mită într-un proces cu italieni

​Gloanţe, înregistrări secrete şi acuzaţii de...

Autor: CătăIina Apostoiu

18.04.2016, 15:41 268

Cutia a sosit la locuinţa sa din Italia şi deschizând-o, directorul din asigurări a încremenit: cutia conţinea nouă gloanţe, câte unul pentru el, soţia sa şi cei şapte copii. Trimis de “persoane necunoscute”, pachetul este unul dintre cele mai halucinante elemente dintr-o saga internaţională de spionaj, înregistrări secrete şi acuzaţii de mită, scrie Bloomberg.

AmTrust Financial Services, o companie newyorkeză de asigurări, descrie episodul în cadrul unui proces iniţiat împotriva unui fost partener de business din Italia. Compania din Italia spune că şeful său a primit gloanţele, dar nu precizează cine le-a trimis. AmTrust precizează totuşi că fostul partener a furat date, a încercat să atragă de partea sa mai mulţi angajaţi, a cerut peste 1 miliard de euro la care nu avea dreptul şi apoi a mituit un mediator.

Acuzaţiile sunt cuprinse într-un proces lansat în Manhattan în această lună şi sugerează că cei slabi de îngeri ar trebui să se ferească să facă afaceri în Italia, cotată cel mai sus din rândul statelor zonei euro în cadrul indicelui corupţiei pe 2015 calculat de Transparency International.

Antonio Somma, a cărui companie a fost cândva brokerul de asigurări exclusiv al AmTrust în Italia, este acuzat de a-l fi mituit pe Marco Lacchini, preşedinte al două comitete de arbitraj din Milano. Presupusul obiectiv era de a-l determina pe acesta să emită decizii care ar fi obligat AmTrust să plătească milioane de dolari pentru a pune capăt unui conflict privitor la încheierea relaţiei de business dintre companie şi Somma.

AmTrust, care s-a extins în 20 de ţări şi a acumulat active de peste 17 miliarde de dolari de la crearea sa în 1998, spune că Somma i-a oferit lui Lacchini 10% din suma finală ce ar fi fost obţinută.

Oficialii AmTrust susţin că au angajat anchetatori privaţi care au pretins a fi mediatori pentru investitori chinezi şi care l-au înregistrat pe Somma lăudându-se cu schema respectivă. Separat, spun aceştia, Lacchini a fost înregistrat vorbind despre capacitatea sa de a obţine “rezultate uimitoare” în arbitraj.

“Sunt uluit”, a comentat Somma. “Toate acuzaţiile care mi se aduc sunt lipsite de temei şi chiar scandaloase”, a declarat acesta, adăugând că AmTrust va plăti pentru acţiunile sale.

Michael Carlinsky, avocatul AmTrust de la Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan, declară că acuzaţia lui Somma conform căreia AmTrust ar fi falsificat dovezi “este neadevărată şi reflectă disperarea lui Somma”.

AmTrust a înregistrat prime brute de 6,8 miliarde de dolari în 2015, în creştere de la 2,2 miliarde de dolari cu patru ani în urmă. În 2009, compania a început să vândă poliţe de asigurare împotriva malpraxisului medical în Italia, iar în 2012, compania şi-a deschis filiala din italia care generează acum 5% din primele sale.

Indiferent dacă AmTrust va câştiga cazul, Italia continuă să ducă o luptă dificilă împotriva corupţiei în pofida înăspririi legislaţiei anti-corupţie în 2012.

Somma a pus bazele Trust Risk Group cu sediul în Napoli în 2010, devenind unul din primii brokeri de asigurare al AmTrust în Italia. Până în 2013, însă, Somma şi-a pus în gând să concureze cu AmTrust şi a încercat să “fure” doi angajaţi de la companie. Acesta l-a angajat pe prietenul fiicei sale Attilio Schettino ca analist la biroul din Londra al AmTrust în încercarea de a fura date, potrivit acuzaţiilor AmTrust.

Schettino a fost descoperit furând date şi dat afară, iar AmTrust a pus capăt relaţiei cu Trust Risk. Potrivit AmTrust, Somma a inventat o schemă pentru a utiliza prime de 50 milioane de euro.

În noiembrie 2014, Curtea Penală Italiană a îngheţat cea mai mare parte a conturilor bancare ale Trust Risk, iar lui Somma i-a fost retrasă funcţia de broker.

Adam Karkowsky, vicepreşedinte executiv pe dezvoltare strategică al AmTrust, arată într-o declaraţie că firma sa încă are o “bază solidă” pentru a avea succes în Italia, dar că a învăţat o lecţie “scumpă”: “Am învăţat valoarea alegerii celor mai buni parteneri posibili pe toate pieţele noas

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO