Business Internaţional

Goldman a castigat 80 mil. dolari intr-o singura zi

23.11.2005, 20:04 13

Cea mai puternica banca de investitii de pe Wall Street, Goldman Sachs, a obtinut aproximativ 80 de milioane de dolari (68,4 mil. euro) in mai putin de o zi, dupa ce a achizitionat si a revandut imediat pachetul de 12,4% detinut de DaimlerChrysler in cadrul Mitshubishi Motors, relateaza Financial Times.

Banca a vandut actiunile unui numar de investitori institutionali internationali ce nu au fost facuti publici la un pret de 257 de yeni pe actiune, dupa ce le achizitionase de la DaimlerChrysler in schimbul a circa 239 de yeni, ceea ce reprezinta un discount de aproximativ 20% fata de pretul la care s-a inchis tranzactionarea actiunilor MMC vineri, 299 de yeni. Spread-ul de 18 yeni indica faptul ca Goldman Sachs a obtinut aproximativ 9,8 mld. yeni (82 mil. dolari) in urma vanzarii a peste 548 de milioane de actiuni MMC, dar cifra nu include costurile. Vanzarea survine de asemenea intr-o perioada extrem de benefica pentru DaimlerChrysler.

Pretul actiunilor MMC aproape s-a triplat in ultimele sase luni. Bancherii au aratat ca suma obtinuta de Goldman Sachs reflecta riscurile pe care si le-a asumat banca cu privire la aceasta tranzactie.

Astfel, banca a achizitionat actiuni in valoare de 131 de miliarde de yeni in cadrul unei companii pe care unii investitori o considera drept fundamental supraevaluata in comparatie cu rivalele sale din sectorul productiei de automobile.

Comparativ cu Toyota Motor si Honda Motor, evaluarile MMC nu sunt foarte solide, iar acest lucru ridica semne de intrebare cu privire la motivul pentru care investitori institutionali internationali au fost interesati sa cumpere actiuni MMC de la Goldman Sachs.

In ziua ce a urmat tranzactiei, actiunile MMC au inregistrat un pret la inchidere de 234 de yeni, provocand o profunda dezamagire in randul investitorilor ce achizitionasera actiuni de la Goldman Sachs la un pret de 257 de yeni pe actiune. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO