Business Internaţional

Gordon Brown se cearta din nou cu Bruxellesul

11.10.2004, 00:00 10



Cancelarul britanic, Gordon Brown, a intrat in conflict cu Comisia Europeana pentru programul de ajutoare pentru Africa, promovat de Uniunea Europeana, spunand ca s-au consumat prea multi bani pentru regiuni relativ bogate, cum ar fi zona balcanica, scrie Financial Times.



Disputa dintre Brown si Comisia Europeana nu va contribui decat la inrautatirea relatiilor dintre cancelar si oficialii de la Bruxelles. La o actiune de caritate din Londra, Brown a declarat ca "Este un nonsens ca mai putin de 50 de procente din ajutoarele oficiale pentru dezvoltare ale UE se cheltuiesc pe statele cu venituri scazute".



Potrivit lui Brown, mai mult de 28 de euro de persoana s-au cheltuit pe fonduri de ajutoare in regiunile cu venituri medii, cum ar fi zona balcanica de vest, in timp ce Africa a primit numai 3,17 euro pe cap de locuitor si Asia doar 0,30 euro.



Brown a cerut Comisiei Europene sa isi mareasca fondurile de ajutorare pentru statele in curs de dezvoltare cu cel putin un miliard de euro pe an si sa le distribuie tarilor celor mai sarace.



Comentariile cancelarului au primit riposta lui Paul Nielson, comisarul pentru programe de ajutorare al Uniunii Europene, care a spus ca fondurile pentru ajutorare ale Uniunii au crescut de la 34% din bugetul total, in 1999, cand a preluat acest post, la 41% pe anul 2003.



Nielsen a contestat spusele lui Borwn, explicand ca prioritatile bugetare au fost stabilite de statele membre, si ca Marea Britanie a fost unul dintre sustinatorii principali ai ajutorului acordat pentru Balcani. "Nu apreciez pozitiile duble", a spus acesta, care a mai declarat ca schema programului propus de Brown pentru reducerea saraciei si a nivelului datoriilor din tarile in curs de dezvoltare "seamana prea mult cu contabilitatea de tip Enron".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO