Business Internaţional

Grecia face fata crizei datorita economiei subterane

14.04.2009, 18:26 81

Grecia rezista in fata actualei crize mondiale datorita unei economii subterane infloritoare si dezvoltarii din anii precedenti, in ciuda estimarilor oficiale care indica o crestere a Produsului Intern Brut apropiata de zero in 2009. Dupa ce in ultimii cinci ani a avut una dintre cele mai mari cresteri economice din zona euro, de circa 4%, Grecia va inregistra in acest an un avans zero, potrivit celui mai pesimist scenariu al bancii centrale de la Atena.

Guvernul a modificat in scadere, in ianuarie, estimarile referitoare la cresterea economica din acest an, de la 2,7% la 1,1%, in timp ce Comisia Europeana anticipeaza un avans al Produsului Intern Brut de doar 0,3%.
"Este adevarat ca efectele crizei sunt evidente, iar situatia este dificila, dar economia subterana poate juca in continuare rolul unei plute de salvare", a afirmat Manos Hatzidakis, analist la compania financiara Pigassos.
Banca Mondiala estimeaza ca economia subterana echivaleaza cu 28% din cea fiscalizata. Principalele sectoare ale economiei subterane sunt constructiile, profesiile liberale, respectiv medicii sau avocatii, dar si intreprinderile mici si mijlocii.
"Aproape 35% dintre greci lucreaza fara forme legale, avand uneori chiar doua ocupatii nedeclarate oficial si, prin urmare, neimpozitate", a explicat Michalis Massourakis, analist in cadrul Alpha Bank.
O alta caracteristica a economiei elene este aceea ca este una inchisa. Aceasta situatie ar reprezenta un dezavantaj in perioadele normale, insa aduce un plus de siguranta in vreme de criza, a precizat Georges Sfakianakis, seful consiliului de experti al ministerului eonomiei de la Atena. Economia elena se bazeaza in principal pe servicii, precum turismul sau transporturile maritime comerciale. Turismul contribuie cu 18% la Produsul Intern Brut al tarii.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO