Business Internaţional

Grecia primeşte o porţie de oxigen de la FMI

Grecia primeşte o porţie de oxigen de la FMI

Autor: Bogdan Cojocaru

16.06.2011, 16:57 1499

Comisarul european pentru afacerieconomice, Olli Rehn, a anunţat că a ajuns la un acord cu FondulMonetar Internaţional care va permite Greciei să evite temporarintrarea în incapacitate de plată prin primirea unei tranşe de 12miliarde euro din pachetul de finanţare externă de 110 miliardeeuro stabilit anul trecut, scrie Financial Times.

Înţelegerea cu FMI permitecreditorilor oficiali ai Greciei să elibereze tranşa chiar în lipsaunui acord pentru un nou pachet de finanţare pentru statul elen, adeclarat Rehn. FMI a insistat mai mult timp că nu poate eliberacontribuţia lui de 3,3 miliarde de euro la această tranşă dacă nueste stabilit un al doilea program de salvare pentru Grecia. Înultimele zile, însă, oficialii FMI s-au retras de pepoziţii.

Rehn a avertizat că lideriipolitici din Atena trebuie să ajungă la un consens în privinţaadoptării unor noi măsuri de austeritate, în caz contrarînţelegerea cu FMI va fi inutilă.

El a adăugat că miniştrii definanţe din zona euro vor decide duminică, la Luxemburg, săelibereze la începutul lunii iulie tranşa de 12 miliard euro, iarpe 11 iulie vor lua o hotărâre referitoare la un nou program desalvare pe trei ani, potrivit Reuters. Surse europene au declarat,joi, că FMI ar putea plăti de urgenţă următoarea tranşă afinanţării externe pentru Grecia, pentru a acorda Uniunii Europenesuficient timp să finalizeze al doilea pachet de bailout destinatstatului elen.

"Astfel, vom evita scenariuldefaultului şi netezim calea ajungerii la un acord pentru salvareaGreciei. A fost dificil, dar cred cu tărie că prin această abordareîn doi paşi vom evita orice scenariu pesimist", a spus oficialul,menţionând că o responsabilitate mare revine acum politicienilorgreci şi că se aşteaptă ca aceştia să sprijine programele dereformă economică aşa cum acestea vor fi convenite cu UE şi FMIpână la finele lunii iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO