Business Internaţional

Grecii câştigă trei sferturi din cât primeau anul trecut

Grecii câştigă trei sferturi din cât primeau anul trecut

Autor: Andrei Cîrchelan

27.04.2012, 00:03 191

Veniturile grecilor au scăzut în medie cu un sfert anul trecut, potrivit unui raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), care subliniază că sal­a­riaţii greci plătesc printre cele mai reduse taxe dintre mem­brii organizaţiei, scrie cotidianul elen Kathimerini.

Raportul notează că grecii plătesc însă contribuţii sociale mari şi disproporţionate în raport cu serviciile pe care le oferă fon­­durile de pensii. Salariul mediu brut a scăzut cu 23,1% în 2011, de la 20.457 euro pe an la 15.729 euro. Reducerea de 25,3% prezentată în raport ia în calcul şi inflaţia. În total, ta­xele şi contribuţiile sociale au o pondere de 38% în costurile salariale.

Economia elenă a început să se deterioreze din momentul în care autorităţile de la Atena au anunţat erori masive de ra­por­tare financiară. Neîncredrea investitorilor a agravat situaţia Greciei, care a ajuns în poziţia de a cere creditorilor să rene­gocieze datoriile şi să renunţe la o parte din creanţe.

Raportul OCDE atrage atenţia că taxele impuse anga­ja­ţilor sunt nocive pentru economie şi recomandă ca guver­nele care trebuie să strângă mai multe venituri ar trebui să se concentreze pe limitarea scutirilor de taxe.

Între timp, ministrul de finanţe Filippos Sachinidis a recunoscut că "în mod clar, dacă procesul de ajustare fiscală ar fi fost mai puţin abrupt, impactul asupra creşterii ar fi fost mai redus". În pofida măsurilor de austeritate, care implică tăierea salariilor, în special ale celor din aparatul de stat, sala­riul minim lunar din Grecia nu a variat semnificativ. Dacă în 2007 se cifra la 730,3 euro, acesta a urcat la 862,82 euro în 2011, acelaşi nivel ca în 2010, potrivit datelor Eurostat. În pre­zent, salariul minim lunar pe economie este de de 876,62 euro.

Pe plan bugetar, dacă criza economică mondială a umflat deficitul de la 6,7% din PIB în 2007 la 15,6% din PIB în 2009, austeritatea a diminuat indicatorul la 9,1% din PIB în 2011. Reducerea deficitului s-a bazat în principal pe scăderea cheltuielilor, fapt ce s-a reflectat asupra cererii interne, un rezultat fiind reducerea importurilor. Grecia este un stat care importă masiv.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO