Business Internaţional

Grecii fac eforturi disperate sa ramana in zona euro

14.01.2010, 23:09 15

Nu exista "nicio sansa" ca Grecia sa paraseasca zona euro, adeclarat premierul grec George Papandreou, dupa ce planurile dereforma economica ale guvernului de la Atena au primit noi criticidin partea Bancii Centrale Europene (BCE), scrie The Wall StreetJournal.

Posibilitatea ca problemele fiscale cu care se confrunta Greciasa o impinga catre un faliment national a alimentat speculatiileprivind retragerea tarii din zona euro. In incercarea de a punecapat unor astfel de zvonuri, Papandreou a anuntat ca Grecia nu varenunta la moneda unica.

Daca ar renunta la euro, ratingul Greciei ar fi retrogradat cupatru trepte, in categoria speculativa "junk", a avertizat agentiade evaluare financiara Standard & Poor's.

Grecia va taia din cheltuieli si va majora veniturile bugetarecu circa 10 miliarde de euro anul acesta, aceste masuri facandparte din planul pe trei ani adoptat ieri de executivul de laAtena.

"Vom face tot ce ne sta in putinta (sa reducem deficitul - n.red.)", a declarat Papandreou. "Tara noasta poate si este obligatasa iasa cat mai repede posibil din acest cerc vicios. "PlanurileGreciei de a sustine lichiditatea companiilor din sectorul agricolare "un obiectiv modest" si ar putea afecta lichiditatea de piata,potrivit BCE. Si Comisia Europeana a criticat Grecia pentru"deficientele de calitate" privind statisticile fiscale emise si asugerat ca situatia deficitului bugetar de dinainte de 2008 sa fierevizuita.

Agentia de evaluare financiara Moody's a avertizat, de asemenea,ca tara risca o "moarte inceata", in conditiile in care o mareparte din bugetul statului merge catre rambursarea datoriilor.

Pe de alta parte, ministrul elen de finante GeorgePapaconstantinou a apreciat ca este destul de dificil sa-i convingain acest moment pe investitori cu privire la sanatatea financiara aGreciei.

"Este foarte greu sa convingi pietele atunci cand acestea suntbombardate numai cu stiri negative. Oamenii nu prea stiu inca cumintentionam sa procedam, de aceea trebuie sa le oferim garantii", aexplicat el.

El a mai spus ca datoria publica a Greciei va culmina la nivelulde 120% din Produsul Intern Brut (PIB) anul viitor, dupa care vaincepe sa scada. Randamentele obligatiunilor emise de guvernul dela Atena inca se afla la nivelul inregistrat in decembrie, desioficialii eleni se straduiesc sa convinga investitorii ca vor reusisa taie deficitul bugetar, care este de peste patru ori mai maredecat limita de 3% din PIB impusa de UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO