Business Internaţional

Guvernele au facut legea pe piata achizitiilor anul trecut

Guvernele au facut legea pe piata achizitiilor anul trecut
05.01.2009, 16:42 10

In 2008 pietele internationale au asistat la o reducere drastica a valului de fuziuni si achizitii din anii anteriori, in conditiile in care criza creditelor a afectat semnificativ capacitatea companiilor de a incheia tranzactii.

Valoarea tranzactiilor incheiate anul trecut a fost cu 513 mld. dolari (circa 365 mld. euro) sub cea inregistrata in 2007, numai in ultimul trimestru din 2008 fuziunile si achizitiile efectuate la nivel mondial scazand cu 320 mld. dolari (227,5 mld. euro) sub valoarea din aceeasi perioada a anului anterior, potrivit unui studiu al Mergermarket.
In acelasi timp, batalia dusa in ultimul timp de catre Dow Chemicals pentru a salva tranzactia de 18,2 mld. dolari, prin intermediul careia intentioneaza sa preia Rohm and Haas, indica foarte clar cat de dificila a devenit obtinerea de finantare pentru companiile care incearca efectuarea de miscari strategice.
Situatia dificila de pe piata nu a fost insa nicaieri mai evidenta decat in industria de private-equity, unde achizitiile pe datorie (asa-numitele leveraged buyout) s-au prabusit pur si simplu. Numai in ultimul trimestru al anului valoarea tranzactiilor din acest sector s-a situat cu 85% sub cea din aceeasi perioada din 2007.
In aceste conditii, principalii actori din segmentul de achizitii au devenit guvernele, atat cel american, cat si cele vest-europene, care au lansat zeci de programe de salvare a sistemului financiar. De fapt, guvernul american a fost implicat in toate tranzactiile de amploare incheiate in ultimul trimestru din 2008 pe piata nord-americana.
Totusi, aceasta implicare a statului pe piata de fuziuni si achizitii nu a reusit sa compenseze in totalitate declinul din acest segment, iar 2008 a inregistrat o scadere a tranzactiilor cu 31% dupa valoare si cu 21% dupa volum. Anul trecut au fost incheiate putin peste 12.000 de tranzactii evaluate la circa 2.500 mld. dolari. Piata nord-americana a inregistrat cel mai semnificativ declin din punctul de vedere al valorii - 44% -, in timp ce regiunea Asia-Pacific a fost cel mai putin afectata, cu o scadere de 5% a activitatii.
In Europa, in ciuda unui inceput de an relativ bun, situatia s-a inrautatit treptat, ajungandu-se pana la finalul lui 2008 la 5.094 de tranzactii evaluate la 740 mld. euro, cu 32% sub nivelul din 2007. In ultimul trimestru, conditiile de pe piata europeana au devenit si mai dificile, declinul inregistrat in perioada octombrie-decembrie ajungand la 40%, potrivit datelor Dealogic. In acest interval, in Europa au fost incheiate tranzactii in valoare de 176 mld. euro.
Sectorul serviciilor s-a situat pe primul loc dupa valoarea tranzactiilor incheiate (25% din total), fiind urmat de industria energetica si de cea miniera.
In ceea ce priveste jucatorii din segmentul de consiliere financiara era inevitabil ca o perioada marcata de transformari puternice in sectorul de fuziuni si achizitii sa produca si modificari in clasament. Pe acest fundal intunecat, gigantii americani din sectorul investitiilor bancare - Goldman Sachs si Morgan Stanley, care au rezistat foarte bine in fata crizei - si-au pierdut statutul de lideri ai pietei de consultanta. Iar daca Goldman s-a mentinut pe prima pozitie a clasamentului in SUA, la nivel global banca a fost detronata de catre JP Morgan. Banca elvetiana UBS s-a dovedit cea mai activa, ocupandu-se de 271 de tranzactii in 2008.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO