Business Internaţional

Guvernul britanic va pompa cu ajutorul bancii nationalizate Northern Rock miliarde de lire sterline pe piata creditului

23.02.2009, 18:45 17

Creditorul Northern Rock, care a fost nationalizat anul trecut de guvernul britanic, va acorda credite ipotecare in valoare de pana la 14 miliarde de lire sterline (15,9 mld. euro) pana in 2011, si va juca un rol important in dezghetarea pietei creditului din Marea Britanie, scrie BBC News.

Banca cu sediul in Newcastle a fost primul creditor din Marea Britanie afectat de criza, fiind nationalizata in 2008 de guvernul tarii in urma problemelor acumulate odata cu agravarea crizei creditelor ipotecare.
Banca este asteptata sa aprobe imprumuturi ipotecare de aproximativ 5 miliarde de lire sterline (5,69 mld. euro) in 2009 si de pana la 9 miliarde de lire (10,25 mld. euro) incepand cu anul 2010. Creditele vor fi finantate prin intermediul noilor depozite ale clientilor, din rambursarile creditelor existente sau prin fonduri obtinute de la guvern.
Cresterea numarului de credite ipotecare reprezinta o parte a unui plan mai mare de masuri care vizeaza restructurarea bancii Northern Rock, aflata in prezent in proprietatea statului, si se incadreaza in decizia executivului londonez de a inversa tendinta de scadere a ratei de imprumuturi.
Decizia conducerii bancii britanice de a acorda mai multe imprumuturi este una benefica si ar putea inspira si alte institutii financiare sa procedeze la fel, potrivit lui Justin Urquhart Stewart, analist pe investitii al companiei Seven Investment Management din Londra.
"Banca s-a retras in liniste de pe piata pentru a se restructura, iar acum a revenit din nou in atentia publica pentru a oferi un model pe care celelalte companii financiare sa incerce sa il urmeze", a afirmat Stewart.
Greg Hands, membru al opozitiei conservatoare britanice, a afirmat insa ca ideea celor de la Northern Rock de a adopta o schimbare atat de brusca de politica nu face decat sa arate "haosul" care domina procesul de luare a deciziilor la nivelul executivului londonez. "Cred ca va aparea o ruptura intre cei care au contractat pana acum credite, care sunt nevoiti sa faca fata valului de repuneri in posesie si miilor de persoane care vor primi imprumuturi in conditii de creditare foarte generoase", a spus Hands.
La sfarsitul lui 2007, Northern Rock a fost prima banca din Marea Britanie, dupa aproape un secol, ai carei clienti au decis sa isi retraga in masa depozitele bancare, speriati de faptul ca banca ar putea fi declarata insolventa. Institutia financiara era de asteptat sa isi reduca numarul de imprumuturi ipotecare pentru a returna miliardele de lire sterline de care a beneficiat din fonduri guvernamentale si pentru a indeplini cerintele Uniunii Europene referitoare la limitarea rolului guvernelor pe pietele de profil.
In prezent, situatia s-a imbunatatit, avand in vedere ca banca britanica a reusit sa plateasca o parte din banii primiti de la guvern. Pana la sfarsitul lui 2008, Northern Rock a returnat aproximativ 18 miliarde de lire sterline (20,5 mld. euro) din cele 27 de miliarde de lire (30,8 mld. euro) pe care le primise sub forma unor fonduri de urgenta pentru a se mentine pe linia de plutire pe perioada crizei creditelor.
Noile masuri de restructurare a bancii britanice, care vor avea nevoie de aprobarea UE, prevad ca activele toxice ale Northern Rock sa fie administrate separat de cele solvabile, iar conditiile de creditare vor fi probabil mai severe decat cele aplicate inainte de aparitia crizei financiare.
Premierul Gordon Brown a anuntat ca va cere Autoritatii de servicii financiare, organismul care se ocupa de reglementarea pietelor britanice, sa refuze aprobarea unor credite ipotecare garantate cu intreaga valoare a locuintei, un tip de imprumut ipotecar pe care bancile precum Northern Rock obisnuiau sa il ofere cu usurinta.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO