Business Internaţional

Gyurcsany: As fi nefericit daca OTP ar fi luata de rusi

03.12.2008, 18:06 9

Prim-ministrul Ungariei Ferenc Gyurcsany a afirmat ca va fi "extrem de nefericit" sa asiste la transferarea unei companii importante sub comanda unui alt stat, referindu-se la numeroasele zvonuri conform carora Sberbank, cea mai mare institutie de creditare din Rusia, vizeaza banca ungara OTP ca posibila tinta de achizitie, scrie ziarul Portfolio.

Prim-ministrul ungar a declarat ca, pentru a evita o asemenea situatie, cabinetul sau va adopta orice masura de contracarare a achizitiilor companiilor nationale de catre firmele straine.
De la momentul lansarii acestor speculatii, Sberbank a clarificat problema, anuntand ca de fapt ia in vedere posibilitatile de extindere pe pietele est-europene, fara a avea intentia de a prelua vreo banca din aceasta regiune in conditiile crizei financiare actuale si convulsiilor economice.
"Nu mi-as dori sub nicio forma ca una dintre bancile de top ale Ungariei sa fie transferate sub controlul altor companii care nu au idei clare asupra afacerilor componente si a intentiilor respectivei banci", a declarat Gyurcsany, raspunzand la intrebarea daca statul se va implica in evitarea influentelor ruse in cadrul OTP, precum a actionat in cazul planului companiei petroliere OMV de a prelua MOL.
"Aceasta situatie m-ar face in mod special nefericit si as actiona in orice sens pentru ca ea sa nu se intample, pentru a evita ca vreuna dintre companiile importante ale Ungariei sa ajunga sub controlul unei alte natiuni", a adaugat Gyurcsany.
El a mai precizat ca aceeasi problema a intervenit si in cazul companiei cu profil petrolier MOL, care a fost tinta unei tentative de preluare din partea OMV, companie in cadrul careia statul austriac detine o participatie. Statul rus detine o participatie de 60,25% in cadrul Sberbank
Prim-ministrul Ungariei a afirmat ca, din punctul sau de vedere, ar fi un demers regretabil daca statul rus ar castiga in mod indirect un control substantial asupra unei banci de importanta majora din Ungaria si ca un asemenea eveniment trebuie evitat. "Vom actiona cu cele mai importante instrumente pentru a analiza situatia actuala si pentru a acorda un raspuns cat mai ferm", a conchis Gyurcsany.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO