Business Internaţional

Hodorkovski se intoarce: o noua scrisoare in care cere iertare

16.04.2004, 00:00 19



Mihail Hodorkovski, miliardarul rus aflat in detentie asteptand judecarea cazului sau ce cuprinde acuzatii de frauda si evaziune fiscala in valoare de un miliard de dolari, a cerut poporului rus sa-l ierte pe el si pe politicienii rusi ai tarii pentru pacatele savarsite in perioada anilor '90, relateaza Financial Times.



Intr-o scrisoare deschisa trimisa jurnalistilor prin intermediul avocatilor sai, Hodorkovski a facut un apel la politicienii liberali si la elita de afaceri din Rusia sa-si recunoasca greselile si sa ceara iertare. "Am comis multe greseli din cauza prostiei, ambitiei si lipsei noastre de intelegere legat de ceea ce seintampla in tara...Iertati-ne, daca puteti, si permiteti-ne sa ne rascumparam greselile, stim cum sa facem acest lucru, iar daca nu puteti, vom pleca. Si apoi noi politicieni liberali vor avea la dispozitie aproape patru ani pentru a o lua de la capat".



Aceasta declaratie reprezinta a doua instanta in care Kodorkovksi a recunoscut in public rolul pe care l-a jucat in cadrul controversatului program de privatizare aplicat de Rusia in anii '90, parand ca solicita un tratament mai bland din partea Kremlinului. Procesul sau, in cursul caruia Hodorkovski ar putea incerca sa se prezinte drept un caz politic, este asteptat sa inceapa in aceasta vara. Hodorkovski a respins anumite acuzatii de evaziune fiscala, frauda si fals.



Luna trecuta, Hodorkovski a publicat o scrisoare in cotidianul de afaceri Vedomosti, in care spunea ca politicienii liberali ce au uitat de interesele oamenilor obisnuiti ar trebui sa se considere pe ei insisi vinovati de infrangerea suferita in cadrul alegerilor parlamentare de anul trecut si de sentimentul de ura cu care-i priveste populatia.



Insa, in timp ce Hodorkovski lansa declaratii politice, Simon Kukes, actualul director executiv al Iukos, compania miliardarului rus, a cerut actionarilor sa clarifice situatia fuziunii cu Sibneft, grupul petrolier controlat de Roman Abramovici, magnatul din sectorul de afaceri.



Ca raspuns la comentariile lui Kodorkovski, Igor Gaidar, fostul prim ministru si initiatorul reformelor liberale din Rusia de la inceputul anilor '90, a respins sugestiile oligarhului. In cadrul unui articol publicat de acelasi cotidian, Gaidar sustine ca actualul succes economic al Rusiei si stabilitatea politica de care se bucura aceasta sunt rezultatul direct al reformelor pe care el si echipa sa le-au initiat intr-o tara falimentara, cum era Rusia dupa prabusirea Uniunii Sovietice in anul 1991.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO