Business Internaţional

Hotărâre istorică: Uniunea Europeană va impozita tranzacţiile financiare. Cum va fi afectată România de această decizie? Câţi bani se vor strânge la bugetul Comisiei?

Hotărâre istorică: Uniunea Euriopeană va impozita tranzacţiile financiare. Cum va fi afectată România de această decizie? Câţi bani se vor strânge la bugetul Comisiei?

Foto Shutterstock

Autor: Paul Comşa

29.09.2011, 00:06 3207

Comisia Europeană a adoptat un plan care prevede introducerea unei ta­xe pe tranzacţiile financiare în care sunt im­plicaţi europenii, în pofida opo­ziţiei mul­tor state, în frunte cu Marea Bri­tanie, şi a impactului negativ pe care l-ar putea avea asupra economiei blocu­lui comunitar, scrie presa inter­naţională.

Planul, adoptat de CE şi anunţat de preşedintele instituţiei Jose Manuel Barroso, se referă la plata unor impo­zite începând cu 2014 pe cumpărarea de acţiuni, obligaţiuni şi instrumente deri­vate în Uniunea Europeană sau de­rulate prin intermediul băncilor off­shore şi are sprijinul Franţei şi al Ger­ma­niei, potrivit CNBC.

Totuşi, o serie de analişti econo­mici şi multe gu­ver­ne euro­pene în frun­te cu Suedia şi Ma­rea Bri­tanie nu sunt de acord cu pro­pu­nerea Co­mi­siei Europene deoa­re­ce aceas­ta ar putea lo­vi eco­no­miile eu­ro­pe­ne şi, dacă nu este im­ple­men­tată la ni­velul tu­tu­ror statelor din UE, ar pu­tea înde­păr­ta instituţiile financiare din regiune. De altfel, ministrul suedez de finanţe Anders Borg îi îndeamnă pe ofi­cialii europeni să înveţe din ex­pe­rien­ţa Suediei. "Ma­jo­ri­tatea tran­zac­ţi­ilor cu in­stru­mente derivate şi cu obli­ga­ţiuni s-au mu­tat în Londra pe pe­rioada în care am avut în vi­goare o ta­xă pe tran­zacţiile fi­nanciare", ex­plică Borg.

Comisarul euro­pean pentru im­po­zite Al­gir­das Se­me­ta a de­clarat că ta­xa aduce ce­ea ce aş­teap­tă cetă­ţenii eu­ropeni, "o con­tri­bu­ţie co­rectă din partea secto­rului financiar".

La începutul acestei luni, ministrul bri­tanic de finanţe George Osborne şi-a exprimat opoziţia categorică refe­ritoare la taxa pe tranzacţiile fianciare. "Sunt impotriva unei taxe UE. Nu are rost introducerea unei taxe pe tran­zac­ţi­ile financiare care ar face ca a do­ua zi pie­ţele noastre financiare să se mu­te la New York sau Singapore", a spus oficialul.

Tranzacţiile cu acţiuni şi obligaţiuni ar urma să fie taxate cu 0,1%, iar cele cu instrumente derivate cu 0,01%. Taxa ar putea aduce 57mld. euro anual şi are ca ţintă companii din sectorul financiar, între care băncile, firmele de investiţii, companiile de asigurări, fondurile de pensii, brokerii şi fondurile de hedging, se arată într-un comunicat al CE.

Impactul pe termen lung al taxei ar fi de 0,5% din PIB, potrivit estimărilor executivului comunitar şi ar afecta comportamentul din piaţa financiară, inclusiv unele modele de business, precum tranzacţiile automate şi foarte frecvente.

Analistul economic Laurian Lungu avertizează, la rândul său, că dacă taxa nu se va aplica la nivel global, instituţiile financiare vor migra spre zonele unde povara fiscală este mai redusă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO