Business Internaţional

Hotelurile si partiile de schi din Bulgaria nu ii mai atrag pe investitori

02.12.2008, 16:03 19

Investitorii au abandonat proiecte in valoare de aproximativ 4,5 mld. leva (2,3 mld. euro) in industria turistica din Bulgaria, numai o parte dintre acestia blamand in mod direct conditiile dificile de obtinere a finantarilor, generate de turbulentele financiare globale, sau indoielile ca un volum mic de clienti va apela la serviciile turistice, scrie Dnevnik.

Investitorii s-au grabit sa injecteze aproximativ 2,5 mld. leva (1,27 mld. euro) in proiecte de dimensiuni mari in statiunile turistice de schi, bazandu-se pe potentialul urias al turismului de iarna din Bulgaria si fiind pregatiti sa creeze ceea ce ei au numit "Alpii bulgari", insa in prezent investitorii se retrag lent din peisaj.
Circa 2 mld. leva (1,02 mld. euro) erau estimate a fi cheltuite intr-un interval de cinci pana la opt ani in vederea constructiei a aproximativ 25 de terenuri de golf in imprejurimile capitalei Sofia si pe coasta de nord a Marii Negre. Niciunul dintre aceste planuri nu a fost abandonat inca, insa investitorii cauta clienti carora sa le incredinteze proiectele, punandu-se la adapost de fluctuatiile economice.
Rila Sport nu si-a inghetat masivul proiect de schi din statiunea Panichiste, situata in muntii Rila din Bugaria, a afirmat Slaveiko Staikov, directorul companiei.
Proiectul Panichiste-Ezerata-Kabul, in valoare de 900 de milioane de leva (460 de milioane de euro) si planificat a se finaliza in 2016, va oferi 27 de piste de schi cu o lungime totala de 80 km si 14 drumuri montane. De asemenea, va gazdui intre 5.000 si 15.000 de turisti.
Super Borovets, un alt proiect major care urma sa fie finalizat in 2012, a fost amanat.
Compania Rila-Samokov 2004, care a fost infiintata pentru a pune la punct reamenajarea statiunii Borovets, isi revizuieste planurile de investitii si ar putea sa inghete derularea proiectului care si-a majorat valoarea de la 1 mld. leva (510 milioane de euro) la 1,5 mld. leva (760 de milioane de euro).
Constructia unor zone de schi de catre magnatul local Hristo Kovachki in regiunile Martinovi Baraki, Boricho si Iskrovete, in apropierea statiunii Borovets, ar putea fi de asemenea amanata. "Criza financiara nu a afectat foarte puternic planurile noastre, desi perioada de constructie ar putea fi extinsa", a declarat Desislava Filipova, purtatoarea de cuvant a omului de afaceri.
Industria turistica reprezinta un segment critic al economiei bulgare, potrivit publicatiei Oxford Business Group.
Aceasta contribuie cu 14 procente la PIB-ul national, conform unui raport intocmit de Oxford Business Group pe baza unor date din 2007.
Publicatia subliniaza ca sectorul turismului va continua sa joace un rol important in economia tarii, prin crearea de noi locuri de munca si asigurarea unui flux semnificativ de turisti straini.
Potrivit raportului, industria turistica din Bulgaria se dezvolta cu o rata substantiala, spre deosebire de situatia din statele invecinate, chiar daca tara de la sud de Dunare intampina dificultati alimentate de infrastructura de transport depasita si de supradezvoltarea anumitor statiuni.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO