Business Internaţional

Ideile false despre căderea Zidului Berlinului

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

10.11.2014, 00:00 541
  • Prima idee falsă:

Zidul Berlinului a constat dintr-un singur zid

Berlinul de Est şi cel de Vest au fost despărţite de două ziduri, aflate la 146 de metri distanţă unul de celălalt. Între cele două ziduri exista un „culoar al morţii” dotat cu turnuri de supraveghere, cu proiectoare şi garduri din sârmă ghimpată. Între frontiera care separă Germania Occidentală de cea comunistă au fost instalate peste un milion de mine, scrie Les Echos.

 
  • A doua idee falsă:

Construcţia zidului a fost decisă de URSS

După închiderea graniţelor dintre Germania de Est şi de de Vest de către sovietici în 1952 s-a amplificat fuga est-germanilor, iar pentru a stăvili fluxul, liderului Germaniei Democrate, Walter Ulbricht, i-a venit ideea blocării graniţelor din Berlin. Sovieticii au fost sceptici, conştienţi că astfel le va fi pătată imaginea de o idee atât de brutală şi de arogantă. Timp de opt ani, liderii est-germani şi-au pledat cauza la Kremlin.

 
  •  A treia idee falsă:

Preşedintele Ronald Reagan a contribuit la căderea zidului

Unii americani cred că discursul din iunie 1987 al preşedintelui american Ronald Reagan „Domnule Gorbaciov, dărâmaţi acest zid” a ajutat la căderea acestuia în 1989. De fapt, reformele lui Gorbaciov din URSS au fost mai importante pentru viitorul Germaniei decât vorbele preşedintelui american.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO