Business Internaţional

IKEA plănuieşte să interzică vânzarea materialelor plastice de unică folosinţă până în 2020

IKEA plănuieşte să interzică vânzarea materialelor...

Autor: Mediafax

10.06.2018, 13:05 534

IKEA îşi propune ca până în 2020 să interzică vânzarea materialelor plastice de unică folosinţă, menţionând că interdicţia se va aplica în toate magazinele retailerului de la nivel global, relatează BBC.

IKEA îşi propune să atingă emisii zero până în 2025 şi să utilizeze numai materiale regenerabile şi reciclabile. De asemenea, spune că va creşte numărul de mese fără carne şi a gustărilor în restaurantele sale.

„Ne luăm angajamentul în acest demers cu toţii, de la furnizorii de materii prime, până la clienţii şi partenerii noştri”, a declarat Torbjorn Loof, directorul executiv al Inter IKEA Group, citat de BBC.

Anunţul IKEA vine după ce, în urmă cu două săptămâni, Comisia Europeană a precizat că intenţionează să interzică articole din plastic, inclusiv paiele de plastic, tacâmuri, bastoane pentru baloane sau agitatoare pentru băuturi, cu scopul de a contribui la protejarea vieţii marine.

Propunerile vizează interzicerea obiectelor de plastic obişnuite, inclusiv paiete, tacâmuri, bastoane cu baloane şi agitatoare de băuturi, iar pentru a intra în vigoare proiectul va trebui aprobat de toate cele 28 de state membre şi de Parlamentul European.

Iniţiatorii proiectului vor ca până în 2025 aproape toate „sticlele” de plastic să fie colectate pentru reciclare.

Uniunea Europeană estimează că prin interzicere se vor evita 3,4 milioane de tone de emisii de carbon, prevenirea deteriorării mediului, care ar costa echivalentul a 22 de miliarde de euro, până în 2030 şi ar salva consumatorii cu 6,5 miliarde de euro.

„Deşeurile de plastic sunt, fără îndoială, o chestiune importantă, iar europenii trebuie să acţioneze împreună pentru a aborda această problemă. Vom interzice unele dintre aceste obiecte şi le vom înlocui cu alternative mai curate, astfel încât oamenii să poată utiliza în continuare produsele preferate”, a declarat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Propunerile UE vizează recipientele de unică folosinţă şi articolele de luat masa de unică folosinţă, de la farfurii şi pahare de plastic, până la ambalaje pentru produsele alimentare. Planul nu a stabilit încă un termen limită pentru interzicerea totală a articolelor de plastic de unică folosinţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO