Business Internaţional

În doar zece luni, un fost moderator de talk show-uri a ajuns să facă regulile în lupta pentru putere a „clienţilor“ creditorilor internaţionali şi stângii radicale

Stavros Theodorakis, liderul partidului politic To Potami, a atras candidaţi văzuţi ca oponenţi convinşi ai politicii clientelare şi ai practicilor corupte ale administraţiei

Stavros Theodorakis, liderul partidului politic To Potami, a atras candidaţi văzuţi ca oponenţi convinşi ai politicii clientelare şi ai practicilor corupte ale administraţiei

Autor: Bogdan Cojocaru

26.01.2015, 00:07 1504
Fondat în februarie 2014, partidul său, To Potami (Râul), ilustrează cum se fracturează peisajul politic elen pe măsură ce societatea este remodelată de criza economică şi de explozia şomajului. Theodorakis a primis că se va concentra pe politici sociale şi pe a face viaţa mai bună celor cu venituri reduse şi că va păstra ţara în  zona euro.

În doar zece luni, To Potami a atras suficient sprijin din partea electoratului pentru a intra în parlament şi, poate, la guvernare cu ajutorul alegerilor generale de ieri.

Theodorakis nu inspiră neapărat încredere, scrie Financial Times. Unii alegători, în lipsă de alternative, speră că To Potami, dacă va ajunge la guvernare ca membru minor al unei alianţe cu Syriza, va tempera confruntarea dintre formaţiunea radicală de stânga şi partenerii Greciei din zona euro, care au făcut clar, aşa cum au făcut de fiecare dată când Grecia a dat semnale că vrea să schimbe direcţia dorită de ei, că scrutinul de ieri este un referendum pentru rămânerea ţării în uniunea monetară. Liderul Syriza Alexis Tsipras a promis că va cere ştergerea datoriei greceşti şi renegocierea acordului de bailout internaţional. De asemenea, mai multă putere pentru To Potami înseamnă slăbirea Golden Dawn, un partid extremist anti-UE şi antiimigraţionist ai cărui lideri sunt în majoritate în închisoare.

De când a intrat în politică, Theodorakis a încercat constant să se distanţeze de politicienii tradiţionali. Până recent, în campania electorală a purtat tricouri, jachete militare şi îmbrăcăminte sportivă, pe când cei mai mulţi politicieni preferă costumele strălucitoare şi la dungă.

Fiu de poliţist, politicianul în vârstă de 51 de ani s-a oferit voluntar pentru a sprijini eforturile de educare a populaţiei de etnie romă, o cauză întemeiată dar nepopulară în Grecia, şi ratează rareori ocazia de a exprima frustrarea societăţii civile legată de sistemul politic dominat de mult de doar două partide.

„Theodorakis nu face parte din vechiul sistem şi To Potami are câţiva candidaţi buni. Nu i-aş subestima“, a explicat Alecos, un inginer IT tânăr.

„Simt că ei au făcut din reformarea sectorului public prioritatea numărul unu“

Theodorakis n-a respins cooperarea cu niciunul dintre partidele cu şanse să câştige alegerile, dar a avertizat că nu va intra, personal, la guvernare într-o alianţă cu Tsipras.

„Cooperarea nu va fi despre împărţirea scaunelor din cabinet. Ne vom oferi sprijinul doar pe baza unui acord clar de linie politică“, a spus el pentru FT.

La fel ca actorul Beppe Grillo din Italia, Theodorakis şi-a folosit faima de vedetă TV pentru a-şi lansa cariera politică. După ce popularitatea i-a crescut la peste 10% în primele sondaje de opinie, To Potami a câştigat doar 6,6% din voturi în alegerile europarlamentare din mai, lăsându-i chiar pe unii dintre suporteri să se întrebe dacă organizarea slabă a partidului îi va permite să-şi construiască o bază de electoral la nivel naţional.

Temerile s-au temperat pe măsură ce partidul a cucerit electorat din rândul alegătorilor de centru stânga dezamăgiţi de Pasok, dar reticenţi să îmbrăţişeze Syriza. Candidaţii atraşi de Theodorakis sunt văzuţi ca oponenţi convinşi ai politicii clientelare şi ai practicilor corupte ale administraţiei. Printre ei figurează Haris Theoharis, fostul director al unui birou de colectare a taxelor, care prin statut ar fi trebuit să fie independent. Theoharis a demisionat în iunie din cauza presiunilor intense de a reduce povara fiscală care apăsa pe oameni de afaceri apropiaţi politicienilor din guvern.

„Încerc să ajut. To Potami m-a sprijinit în timpul plecării de la agenţia de taxe. Simt că ei au făcut din reformarea sectorului public prioritatea numărul unu, mama tuturor reformelor“, a spus Theoharis.

Antigone Lyberaki, profesor de economie la universitatea Athens Panteion şi candidat al To Potami, a trecut în tabăra „riverană“ după eşecul cursei pentru primăria Atenei de anul trecut din partea unui partid liberal mărunt. „To Potami este un partid complet diferit de toate celelalte. Este format din oameni normali care au locuri de muncă reale. Aceasta face diferenţa în ochii alegătorilor“, a afirmat Lyberaki.

Discursul To Potami spune că Grecia trebuie să rămână în zona euro cu orice preţ. Orice modificare a programului de austeritate şi reforme sau renegociere a datoriilor trebuie făcută cu acceptul creditorilor internaţionali.

„Euro este moneda noastră, Europa este casa noastră. Întreaga dezbatere despre ieşirea din zona euro, care este pentru consumul politic intern, păgubeşte ţara“, a spus Theodorakis într-un interviu pentru The Wall Street Journal.

 
 
 
 
 

Spectacol de campanie

La începutul lunii, premierul Antonis Samaras a ofensat mulţi alegători făcând analogie între teroriştii care i-au ucis pe redactorii de la Charlie Hebdo şi imigranţii pe care, spune el, Syriza vrea să-i lase să inunde ţara, scrie BBC. Discursul său este văzut ca o îndepărtare periculoasă de la curentul politic principal european, care a evitat să lege teroarea islamistă de problema imigraţiei.

Echipa de campanie a premierului a lansat un clip video în care Samaras explică unor băieţi de pe stradă cum se vor îmbunătăţi lucrurile. În doar câteva ore au început să circule parodii nemiloase. Într-una din acestea, premierul îi spune unui tânăr că dacă votează cu Syriza nu va mai avea mâncare. „Dar nici acum nu avem mâncare“, spune băiatul. „Să fim recunoscători că avem măcar farfuria“, vine răspunsul lui Samaras.

În decembrie, un om de afaceri apropiat guvernului a fost înregistrat când încerca să mituiască un parlamentar pentru a vota să ţină Noua Democraţie a lui Samaras la putere.

Anarhiştii şi-au făcut un obicei din a arunca cocktailuri Molotov în sediile tuturor partidelor politice. Oamenii de serviciu concediaţi de la ministerul de finanţe fără compensaţii stau campaţi în corturi în apropierea clădirii ministerului.

Citiţi pe www.zf.ro rezultatul alegerilor

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO