Business Internaţional

În Europa de Est, pionierul tehnologiei chinezeşti Huawei se simte ca acasă doar în Ungaria, unde are liber la afaceri şi la contracte strategice cu statul. În Cehia este prigonită mai ceva ca în SUA

În Cehia, chiar autoritatea pentru securitate cibernetică a avertizat în 2019 că Huawei poate reprezenta riscuri pentru siguranţă. Iar avertismentul, spune instituţia cehă, i-a luat prin surprindere atât pe americani, cât şi pe chinezi. A fost un şoc şi pentru preşedintele de atunci al Cehiei Milos Zeman (foto, alături de omologul chinez Xi Jinping), un admirator al Partidului Comunist Chinez şi client, pentru el şi personalul său, al serviciilor Huawei. Până atunci, contractul prezidenţial era cel mai vizibil simbol al adâncimii politice până la care Huawei şi-a creat drum.

În Cehia, chiar autoritatea pentru securitate cibernetică a avertizat în 2019 că Huawei poate reprezenta riscuri pentru siguranţă. Iar avertismentul, spune instituţia cehă, i-a luat prin surprindere atât pe americani, cât şi pe chinezi. A fost un şoc şi pentru preşedintele de atunci al Cehiei Milos Zeman (foto, alături de omologul chinez Xi Jinping), un admirator al Partidului Comunist Chinez şi client, pentru el şi personalul său, al serviciilor Huawei. Până atunci, contractul prezidenţial era cel mai vizibil simbol al adâncimii politice până la care Huawei şi-a creat drum.

Autor: Bogdan Cojocaru

10.03.2024, 10:00 43687

Ungaria îşi dezvoltă în parte­neriat cu Huawei cea mai mare facilitate de stocare a energiei, un proiect de 21 de milioane de euro prin care va fi creat dublul capacităţii de înmagazinare actuale. O astfel de colaborare cu compania de tehnologie fanion a Chinei este ceva rar în Europa de Est.

Polonia, Cehia şi România au interzis ac­cesul Huawei la proiecte considerate de impor­tanţă strategică, din motive specifice fiecărui stat. Spre exemplu, Polonia, considerată cel mai apropiat aliat al SUA de pe flancul de est al NATO, vede în compania chinezească un risc la adresa securităţii naţionale, imitând în acest fel Washingtonul, şi la un moment dat chiar a pornit o vânătoare de spioni care ar fi avut legă­turi cu Huawei.

Cehia, pe de altă parte, este un stat prieten cu Taiwan, unul dintre cele mai mari centre de tehnologie din lume, dar asupra căruia China are pretenţii teritoriale, iar Praga a renunţat la relaţiile ami­cale cu Beijingul în favoarea apropierii de Taipei. De altfel, Cehia are tradiţie în a susţine financiar, politic şi cultural democraţia în alte părţi ale lumii.

Polonia a fost aleasă re­cent de gigantul american de tehnolo­gie Intel pentru con­strui­rea unui complex de asam­blare şi testare de cipuri, o investiţie de 4,6 miliarde de dolari care va crea 2.000 de locuri de muncă. Cehia încă aşteaptă un semn concret de la Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), cel mai mare producători de cipuri din lume. În urmă cu o lună, un grup de com­panii taiwaneze a indicat că Cehia ar putea fi luată în considerare pentru expansiunea pro­ducţiei de cipuri a Taiwanului.

Ameninţată de China, această ţară îşi caută aliaţi pu­ternici în Occident. În acest context, TSMC şi-a anunţat anul trecut planurile de a construi o fabrică în Germania, la Dresda, care este aşteptată să atragă o constelaţie de furnizori taiwanezi. O parte dintre aceştia s-ar putea stabili în Cehia. Ungaria, însă, aflată în relaţii deloc amicale cu Washingtonul, primeşte cu braţele deschise tot ce înseamnă cultură, politic şi mai ales investiţii chinezeşti.

În proiectul de construire a facilităţi de sto­care de energie, Huawei, care va fi furnizor de echipamente, colaborează cu MAVIR, opera­to­rul sistemului naţional de transport al elec­tricităţii. Prin urmare, este clar că guvernul de la Budapesta nu vede în compania chineză vreo ameninţare. De altfel, în 2019 un ministru ma­ghiar a declarat că Ungaria nu are vreo dovadă că echipamentele Huawei, un gigant al tele­co­mului şi un pionier al tehnologiei 5G, repre­zintă ameninţare pentru siguranţă.

La acea vreme, Budapesta căuta să acce­lereze dezvoltarea reţelelor 5G şi a inclus com­pania în planurile sale. Ulterior, Ungaria a în­cheiat mai multe acorduri şi memorandumuri de înţelegere cu Huawei, inclusiv pentru dez­voltarea reţelelor 5G. Primul a fost semnat în 2013 şi priveşte cooperarea strategică. Cel mai recent, de anul trecut, a fost semnat cu 4iG, o companie de suflet a premierul ungar Viktor Orban care prin achiziţii în Ungaria şi în străinătate finanţate cu ajutorul statului şi prin contracte cu statul s-a transformat dintr-o firmă obscură într-un colos cu operaţiuni strategice în industria telecom, a sateliţilor şi de apărare.

Acest memorandum a stârnit criticile Washingtonului, care crede că echipamentele Huawei pot fi folosite pentru spionaj în favoarea Chinei. Ungaria este stat membru al NATO. Reprezentanţi ai guvernului american chiar s-au întâlnit cu executivul de la 4iG pen­tru a discuta problema. Compania maghiară caută acum să se extindă în Balcani şi în regiune. Tot anul trecut, Orban a efectuat o vizită la standul Huawei de la Forumul Belt and Road organizat în China.

În 2023 şi ministrul dezvoltării economice Márton Nagy s-a deplasat în China, ocazie cu care s-a oprit la unul din centrele Huawei din Beijing unde a declarat că această companie este vitală pentru ca Ungaria să-şi poată men­ţine competitivă economia digitală.

Lunga colaborare, care include şi deschiderea în Ungaria a unui centru Huawei de aprovizionare pentru Europa, face ca grupul chinez să fie deja prezent în sisteme vitale pentru economia şi societatea ungară.

O investigaţie mai veche a Direkt36 a găsit că gigantul telecom a jucat un rol principal în construirea infrastructurii de comunicaţii de urgenţă a ţării. În 2022, Ungaria a pus în funcţiune primul terminal logistic intermodal de mărfuri care foloseşte o reţea privată 5G din Europa. La proiect au contribuit Huawei şi Vodafone Ungaria, care între timp a fost cumpărată de 4iG.

Guvernul de la Budapesta insistă că se bazează pe Huawei pentru digitalizare. Polonia a ales calea americană şi în 2019 a semnat cu SUA un pact de securitate pentru reţelele 5G. A fost primul pas în blocarea accesului Huawei la dezvoltarea reţelelor de date de mare viteză prin internet în cea mai mare economie est-europeană.

Întrebat, cu această ocazie, dacă Washingtonul a oferit Poloniei vreo dovadă că China spionează folosind tehnologia Huawei, preşedintele polonez Andrej Duda a spus, nenumind SUA, că „serviciile de contraspionaj poloneze au detectat anumite acţiuni care ar putea avea legătură cu spionajul“ şi că problema este investigată. În acel an au fost arestaţi sub acuzaţia de spionaj pentru China un angajat de top al Huawei din Polonia şi un agent al serviciilor secrete poloneze.

Procesul lor a început în 2021. 2019 a fost şi anul în care Huawei a promis că va investi 700 de milioane de euro în Polonia în 5 ani dacă i se va permite să contribuie la construirea reţelelor 5G. Proiectele strategice îi sunt interzise acolo, dar nu şi afacerile mai mici, cum ar fi furnizarea de tehnologie pentru parcuri eoliene şi de panouri fotovoltaice.

În Cehia, chiar autoritatea pentru securitate cibernetică a avertizat în 2019 că Huawei poate reprezenta riscuri pentru securitate. Iar avertismentul, spune instituţia cehă, i-a luat prin surprindere atât pe americani, cât şi pe chinezi. A fost un şoc şi pentru preşedintele de atunci al Cehiei Milos Zeman, un admirator al Partidului Comunist Chinez şi client, pentru el şi personalul său, al serviciilor Huawei. Până atunci, contractul prezidenţial era cel mai vizibil simbol al adâncimii politice până la care Huawei şi-a creat drum.

De asemenea, subsidiara cehă a companiei chineze a fost suspectată de autorităţile locale că a adunat informaţii sensibile despre oficiali şi oameni de afaceri prin intermediul angajaţilor ei. Au fost semnele că Huawei nu va primi de la autorităţile de securitate permisiunea pentru a participa la contracte cu statul.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO