Business Internaţional

În faţa furtunii: Arabia Saudită triplează TVA-ul şi sistează o serie de beneficii pentru angajaţii de la stat, într-o mutare bruscă spre austeritate

sursa foto: Profimedia

Măsurile de austeritate vin după ce Arabia Saudită a raportat un deficit bugetar de 9 miliarde dolari pentru primul trimestru din 2020.

Autor: Alex Ciutacu

11.05.2020, 12:08 745

Arabia Saudită a decis să tripleze TVA-ul şi să suspende anumite beneficii pentru angajaţii de la stat, întrucât Regatul Saudit se confruntă cu o situaţie financiară precară, generată de piaţa petrolului, unde preţurile şi cererea s-au prăbuşit, conform unui anunţ oficial citat de Reuters.

Reducerile istorice de producţie stabilite de Arabia Saudită şi de ceilalţi producători ai lumii nu au sprijinit prea mult o revenire a preţurilor, întrucât colapsul preţurilor a dus la un război al cotei de piaţă între arabi şi ruşi.

Cel mai mare exportator de petrol din lume a fost afectat şi de restricţiile impuse pentru a opri răspândirea virusului – care ar putea întârzia planurile de reformă economică ale Prinţului Coroanei Mohammed bin Salman.

„Bonificaţia primită de angajaţii statului va fi suspendată începând cu data de 1 iunie, iar TVA-ul va creşte la 15% de la 5% începând cu data de 1 iulie. Aceste măsuri sunt dureroase dar necesare pentru a menţine stabilitate financiară şi economică pe termen mediu şi lung şi pentru a combate criza fără precedent, fiind cât mai puţin afectaţi”, a anunţat Mohammed al-Jadaan, ministrul Finanţelor, într-o declaraţie citată de agenţia de presă a statului.

Măsurile de austeritate vin după ce Arabia Saudită a raportat un deficit bugetar de 9 miliarde dolari pentru primul trimestru din 2020.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO